13.4.13

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ανταγωνιστές σε Ελλάδα και Ευρώπη…


Τη σχέση ανάμεσα στο Βαγγέλη Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη δεν θα την έλεγε κανείς και καλή. Δύο φορές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει κλείσει την πόρτα της συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ και στην Ιπποκράτους, δεν χάνουν την ευκαιρία να «καρφώνουν» τη ΔΗΜΑΡ ως υπαίτιο για όλες τις ...
καθυστερήσεις και παλινωδίες της κυβέρνησης.

Πέρα από την υποχρεωτική συνεργασία τους στη συγκυβέρνηση, τα δύο κόμματα είναι ανταγωνιστές αφού διεκδικούν ακριβώς το ίδιο κομμάτι του εκλογικού σώματος, το οποίο όσο πάει και μικραίνει. Αυτή η αντιπαλότητα ήταν χαμηλής έντασης τον Ιούνιο του 2009. Όχι πιά…


Οι διαφορές ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και το αίτημα ηγεμονίας της Κεντροαριστεράς είναι ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν μόνο μέσα από μια εκλογική καταγραφή, η οποία θα καταδείξει ποιος είναι ο ισχυρός πόλος της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα. Αυτήν την αναμέτρηση, την τοποθετούν στα επιτελεία και των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές του 2014 και ετοιμάζονται ήδη γι’ αυτήν. Υπολογίζουν όμως χωρίς την Ευρώπη και τις τελευταίες ευρωπαϊκές αποφάσεις. Γιατί τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα (Λαϊκό, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) έχουν αποφασίσει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την δυνατότητα που δίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη συνθήκη της Λισσαβώνας να εκλέξει τον πρόεδρο της Κομισιόν (άρθρο 17).


Έχουν συμφωνήσει ότι θα επιλέξουν ένα πρόσωπο το οποίο θα προτείνουν για πρόεδρο της Κομισιόν και ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής της καμπάνιας σε όλες τις χώρες, θα επισκεφτεί και τις 27 πρωτεύουσες για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα του.. Λίγο δύσκολο να κάνουν ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης, όπως θα ήθελαν, καμπάνια ένας εναντίον του άλλου, όταν και οι δύο θα λένε, ψηφίστε Μάρτιν Σούλτς.


Το ότι θα λένε το ίδιο, είναι βέβαιο. Είναι πασίγνωστο ότι ο κ. Κουβέλης και οι επιτελείς του θα ήθελαν να ενταχθούν στη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία ανήκει ήδη το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Φ. Κουβέλη στις Βρυξέλλες, που ωρίμασε μετά από μήνες περισυλλογής και αναμένεται να γίνει προς το τέλος Απριλίου. Ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί φυσικά με τον Μπαρόζο και το Ρεν, ωστόσο το ζουμί της επίσκεψης θα είναι οι συναντήσεις με τον επικεφαλής των σοσιαλιστών στο ΕΚ Σβόμποντα και τον πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος φέρεται ως ο επικρατέστερος να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν για την Ομάδα των Σοσιαλιστών.


Στις κινήσεις που αναμένεται να κάνει ο Κουβέλης, ο Βενιζέλος ετοιμάζεται να κάνει ρελάνς. Στις 23 Μαϊου, επισκέπτεται τη Γερμανία, και συγκεκριμένα τη Λειψία, όπου θα συγκεντρωθούν όλοι οι ηγέτες του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και πιθανότατα, σοσιαλδημοκράτες και από άλλες χώρες (συν ο Γιώργος ως σοσιαλιστική Διεθνής) για να γιορτάσουν την 150η επέτειο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Φυσικά ο Βενιζέλος θα δει εκεί τον Σουλτς, αλλά και πολλούς άλλους. Όπως λένε όσοι γνωρίζουν , το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει ζηλότυπα να διατηρήσει την αποκλειστικότητα της εκπροσώπησης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτή η κόντρα, αναμένεται να έχει ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον.

Θέμης Δαγκλής
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: