24.4.13

Στο Κυρηνάλιο ο Ενρίκο Λέτα για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης...

Την επιλογή του για τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας, μετά τις διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις, αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ο ... πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Αν και τις τελευταίες ημέρες ο Τζουλιάνο Αμάτο θεωρείτο αρκετά πιθανός για την πρωθυπουργία, o ιταλός πρόεδρος κάλεσε στο Κυρηνάλιο τον Ενρίκο Λέτα για να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Ναπολιτάνο θα συναντηθεί με τον Λέτα στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η ιταλική προεδρία.

Θεωρείται πως ο Λέτα θα ηγείται κυβέρνησης του PD, του μπερλουσκονικού PdL και του σχηματισμού του Μάριο Μόντι.

Ωστόσο, το PdL διαμηνύει: «Ή ισχυρή κυβέρνηση, ή δεν θα συμμετέχουμε».

Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd), μετά την λήξη της συνεδρίασης της γραμματείας του την Τρίτη, είχε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής στην νέα κυβέρνηση από την οποία ζητά να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να καταπολεμήσει την ανεργία.

Η συμμετοχή του κόμματος θα γίνει «με όποια στελέχη του θεωρηθούν χρήσιμα».

Εξάλλου, την βούληση του Λαού της Ελευθερίας (PdL) να υποστηρίξει μια «ισχυρή κυβέρνηση μακράς διάρκειας» υπογράμμισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο.

«Δεν πρέπει να σχηματιστεί μια παροδική κυβέρνηση, αλλά να καταλήξουμε σε ένα σχήμα που να βασίζεται σε συμφωνία των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας», σημείωσε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η κεντροδεξιά παράταξη πρόκειται να στηρίξει το πρόσωπο που θα επιλεγεί και θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Υπέρ μιας κυβέρνησης αλλαγής, «η οποία θα βασίζεται στην συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων», φέρονται να εκφράστηκαν οι εκπρόσωποι της Επιλογή Πολιτών (Sc) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στην δική τους συνάντηση με τον Ναπολιτάνο.

Παραταύτα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο διαμέσου των κοινοβουλευτικών του εκπροσώπων, της Ρομπέρτας Λομπάρντι και του Βίτο Κρίμι, μετά την συνομιλία με τον νεοεκλεγέντα Ιταλό πρόεδρο κάνει γνωστό ότι «παραμένει η μόνη πραγματική αντιπολίτευση της χώρας».

Αναλυτές εκτιμούν πως η νέα κυβέρνηση μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή και τη Γερουσία, πριν από το τέλος της εβδομάδας.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: