9.4.13

Η Πιονγιάνγκ κλείνει την κοινή κορεατική βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ...


Πενήντα τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι από τη Βόρεια Κορέα δεν εμφανίστηκαν σήμερα Τρίτη στη δουλειά τους στην κοινή με τη Νότια Κορέα βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ, ανακοίνωσαν οι εταιρείες που ...
δραστηριοποιούνται εκεί, γεγονός που σημαίνει την διακοπή της λειτουργίας της ζώνης για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το 2004.

Η απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να διακόψει τη λειτουργία στη βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ συμπίπτει με τη φημολογία ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για μία ακόμη πυρηνική δοκιμή.

Περίπου 475 νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι και διευθυντές εργοστασίων παραμένουν στην Κεσόνγκ, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Βόρεια Κορέα.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι 77 από αυτούς θα επιστρέψουν σήμερα Τρίτη.

Πολλοί Νοτιοκορεάτες διστάζουν να φύγουν ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε αυτό να έχει στη θέση τους και στην εταιρεία.

Περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κεσόνγκ πραγματοποιούν επείγουσα συνάντηση στη ζώνη που ξεκίνησε περίπου στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώνεται από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα ύστερα από την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επιπλέον, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ, η οποία απείλησε και τις δύο χώρες με πυρηνική επίθεση.

Πολλοί λίγοι ειδικοί αναλυτές ανέμεναν ότι η Βόρεια Κορέα θα διακινδύνευε την Κεσόνγκ, η οποία αποφέρει δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εμπορικά αγαθά και απασχολεί πάνω από 50.000 Βορειοκορεάτες σε 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες.

Η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες έπληξε και τις χρηματιστηριακές αγορές στη Σεούλ.

Από την περασμένη Τετάρτη που η Βόρεια Κορέα εμπόδισε την πρόσβαση στη ζώνη, οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Σεούλ έπεσαν μεσοσταθμικά σχεδόν κατά 3%.

Σήμερα, μάλιστα, οι μετοχές ορισμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κεσόνγκ κατέγραψαν σημαντική πτώση.

Σε πτώση βρίσκεται και το νόμισμα της Νότιας Κορέας, γουόν με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έναντι του δολαρίου, από την περασμένη Τετάρτη.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: