29.4.13

«Η ΔΗΜΑΡ πήρε τη θέση του ΛΑΟΣ...»...



Ένα τοπίο πλήρους αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην «Πρώτο Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή το ...
κατεπείγον της διαδικασίας συζήτησης και, τελικά, υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου, έκανε λόγο για υποβάθμιση του κύρους του Κοινοβουλίου, ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, αλλά και εναντίον της ΔΗΜΑΡ, για την οποία είπε ότι πήρε «τη θέση του ΛΑΟΣ...».

«Όταν επί τρία χρόνια αυτοί του τύπου οι διαδικασίες γίνονται κανόνας, κάτι δεν πάει καλά. Και πέραν από τα ζητήματα της διαδικασίας που είναι και ουσίας, που αφορούν το ίδιο το περιεχόμενο και το κύρος των λειτουργιών του Κοινοβουλίου, ακούμε τα ίδια επιχειρήματα, τους ίδιους εκβιασμούς, έχουμε τα ίδια μέτρα της ίδιας λογικής και τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα τρία χρόνια», σημείωσε.

«Όταν έχουμε μια πολιτική επί τρία χρόνια η οποία έχει οδηγήσει στο να χαθούν 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας, θέσεις που χρειάστηκαν 20 χρόνια για να δημιουργηθούν, όταν έχουμε 150 χιλιάδες νέους ανθρώπους οι οποίοι μετανάστευσαν σε 75χώρες, όταν έχουμε 59% ανεργία στους νέους και 27% στο σύνολο - επίσημες καταγραφές -, όταν μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο έκλεισαν 60 χιλιάδες επιχειρήσεις, γιατί να επιμένεις σε μέτρα της ίδιας λογικής; Τι προσδοκούν; Και βλέπετε ότι επιμένουν στον ίδιο καταστροφικό δρόμο μέσω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου», πρόσθεσε.

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του προσώπου του πρωθυπουργού, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: Ο Αλ. Τσίπρας εχτές μίλησε, δεν κρύφτηκε, γιατί ο κ. Σαμαράς δεν μίλησε, κρύφτηκε. Το μόνο που έκανε, εμφανίστηκε στις κάμερες τελευταία στιγμή να χαμογελάει δήθεν υπερήφανος. Υπερήφανος γιατί; Γιατί πήραν ένα χρέος 120% και το έφτασαν 170%; Ότι έκαναν τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, το μεγαλύτερο κούρεμα για να εκτιναχτεί το χρέος και να πατώσουν τα Ταμεία; Ενισχύθηκε η κυβέρνηση και ισοπεδώθηκε η κοινωνία; Πού στηρίζεται η κυβέρνηση στον πόνο του μεροκαματιάρη; Της ελληνικής οικογένειας; Αυτή είναι η ενίσχυσή της; Αυτή είναι η αισιοδοξία; Από πού προκύπτει;».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι είναι «ανιστόρητος» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ο φιλελεύθερος «μονόδρομος» που υποστηρίζουν οι κυβερνώντες.

«Μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει, αν δει ποια ήταν η κατάσταση και πώς έχει αλλάξει, αν αντιληφθεί στο διάβα των τελευταίων δεκαετιών τι αρνητικές εξελίξεις έχουν υπάρξει. Πώς έχουν κερδίσει οι νεοφιλελεύθερες ακραίες δυνάμεις. Πώς ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός έχει κατακτήσει την ηγεμονία, αλλά και πώς ο ίδιος πια βρίσκεται σε ένα βαθύτερο στρατηγικό αδιέξοδο και βιώνει τις αντιφάσεις του αυτή τη στιγμή. Γιατί όσο και επιθετική να είναι η κα Μέρκελ και να προσπαθεί να τιμωρήσει την Κύπρο με αυτό που έγινε, δεν παύει αυτές οι αποφάσεις να έχουν εγγενώς το στοιχείο μιας μεγάλης αντίφασης. Διότι χτυπάει την ίδια την τραπεζική πίστη που είναι ένας από τους πυλώνες της δικιάς της ιδεολογίας, χωρίς ταυτόχρονα να προκρίνει μια συνολική απάντηση για τα ζητήματα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Και αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία της Ευρώπης. Και βεβαίως συνδυάζεται με τον τρόπο που είναι δομημένη η Ευρωζώνη. Εμάς, λοιπόν, αυτή η Ευρώπη δεν μας αρέσει. Θέλουμε μια άλλη Ευρώπη», τόνισε.

Απέδωσε δε στην κυβέρνηση πλήρη αποτυχία. «Μιλάνε για ένα πρόγραμμα και λένε ότι πέτυχε. Στο ζήτημα του ελλείμματος δεν πέτυχε γιατί είναι ένα λογιστικό μέγεθος. Δεν είναι πραγματικό το πλεόνασμα που εμφανίζεται και να δούμε τι θα γίνει μέχρι 31/12. Διότι, είναι ένα πλεόνασμα που βασίζεται στο τσεκούρωμα των όποιων επενδυτικών δαπανών έχουν υπάρξει μέχρι τώρα, δεν δίνει αυτά που πρέπει και έχει εγγυηθεί το κράτος προς τα ταμεία, δεν επιστρέφει το ΦΠΑ, δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Άρα, εμφανίζει ένα λογιστικό μέγεθος που δεν πραγματικό», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Το χρέος έχει εκτιναχθεί. Υπερηφανεύονται ότι πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο στον κόσμο και έχουμε το μεγαλύτερο χρέος με βάση αυτό το δάνειο. Απέτυχε αυτή η πολιτική. Ξέρετε που πέτυχε; Στη βαθύτερη στόχευση, στην ταξική, που είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος».

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμα ότι «θέλουν να γίνουμε ακριβώς αυτό που είπαν από το πρώτο μνημόνιο. Να συγκρινόμαστε με μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Και τώρα προσπαθούν να το κάνουν πράξη - προωθούν μισθούς ακόμα πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό μέσω των δήθεν προγραμμάτων, ουσιαστικά ανακύκλωσης της ανεργίας. Μιλάνε για το Δημόσιο. Δεν τους ενδιαφέρει, καμία αναδιάρθρωση στο Δημόσιο, καμία αξιολόγηση. Θέλουν να γκρεμίσουν, να βγάλουν από τη μέση το Δημόσιο. Εμάς μας ενδιαφέρει να χτίσουμε ένα καινούργιο Δημόσιο, το οποίο να υπηρετεί τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες».

Σε ότι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, είπε ότι «κυριολεκτικά γελοιοποιήθηκε. Διότι δύο υπουργοί της κι ένας πρόεδρος από τη ΔΗΜΑΡ βρεθήκανε να αντιδικούν μεταξύ τους, και ο ίδιος ο υπουργός ο κ.Μανιτάκης αυτά που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο να τα αναιρεί με τις προτάσεις του. Δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία, πήρε τη θέση του ΛΑΟΣ στη σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση».

Καταλήγοντας, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μόνο με το να ανακυκλώνει το φόβο, να παράγει φόβο και να συνθλίβει μια κοινωνία. Αυτό το πράγμα έχει κοντά ποδάρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: