7.4.13

«Τσουνάμι» αποκαλύψεων παρασύρει τον Ολάντ...



Σαν να μην έφταναν τα ερωτικά σκάνδαλα και οι πολιτικές αποτυχίες που αμαύρωσαν το προφίλ του Σοσιαλιστή προέδρου, το τηλεοπτικό διάγγελμα που έδωσε την περασμένη εβδομάδα, σε μια ... απέλπιδα προσπάθεια να περισώσει ό,τι μπορούσε, ήταν η αρχή μιας... «εβδομάδας των παθών» για τον Φρανσουά Ολάντ - που μάλιστα συνέπεσε με το Πάσχα των Καθολικών: τη μία μέρα ο πρώην αρμόδιος υπουργός του για την πάταξη της φοροδιαφυγής ομολόγησε ότι διατηρεί κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, ενώ την άλλη αποκαλύφθηκε ότι ο υπεύθυνος των οικονομικών της προεκλογικής του εκστρατείας εμπλέκεται σε offshore στα νησιά Κέιμαν.

Με την ανεργία να αυξάνεται, τους στόχους του ελλείμματος να μετατίθενται, τις προεκλογικές του υποσχέσεις να κάνουν φτερά και, συνακόλουθα, τη δημοτικότητά του να σπάει τα αρνητικά ρεκόρ το ένα μετά το άλλο (ανέρχεται σε 22% έως 27%), ο Ολάντ βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της μόλις 11μηνης θητείας του.

Οσο κι αν προσπαθεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του, δυσκολεύεται πολύ να πείσει την κοινή γνώμη και τον Τύπο, που τον έχουν στήσει στον τοίχο την τελευταία εβδομάδα, ότι είχε πλήρη άγνοια για τα σκάνδαλα που ξέσπασαν για τους στενούς του συνεργάτες. Η ομολογία του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος μάλιστα -ειρωνικά- ήταν υπεύθυνος για ζητήματα... φοροδιαφυγής, ότι είχε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, δεν θα μπορούσε να τον ντροπιάσει περισσότερο.
Ψέματα διαρκείας
Και λόγω των αρμοδιοτήτων που του είχε αναθέσει (αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 19 Μαρτίου και διεγράφη κατόπιν εορτής μόλις πριν από λίγες ημέρες από το Σοσιαλιστικό κόμμα), αλλά και λόγω του γεγονότος ότι επί τρεις μήνες έλεγε ψέματα «κοιτάζοντας στα μάτια τον Ολάντ».

Ο τελευταίος και η κυβέρνησή του ορκίζονταν για την εντιμότητα του πρώην υπουργού και δεν έκανε κανένα αποφασιστικό βήμα για τη διαλεύκανσή της, ένα λάθος που πληρώνει τώρα ακριβά. Είναι τέτοιο το ωστικό κύμα του σκανδάλου Καϊζάκ, που ο διεθνής Τύπος έκανε λόγο για «ένα από τα χειρότερα σκάνδαλα στη σύγχρονη γαλλική ιστορία» και κυκλοφορούν σενάρια για ανασχηματισμό στο Παρίσι, κάτι που η γαλλική προεδρία χρειάστηκε να διαψεύσει.
Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκαζε την υπόθεση ως «προσβολή στη δημοκρατία» και διαβεβαίωνε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις δραστηριότητες του πρώην υπουργού του και η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» έφερε στο φως της δημοσιότητας την εμπλοκή του Ζαν-Ζακ Οζιέ, υπεύθυνου οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου, σε έναν άλλο φορολογικό παράδεισο, τα νησιά Κέιμαν της Καραϊβικής.

Στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας της οργάνωσης ICIJ για τον μυστικό κόσμο των offshore, αποκαλύφθηκε ότι ο 59χρονος εκδότης είχε δημιουργήσει, μέσω της εταιρείας του Eurane, το 2005 και το 2008-2009, δύο υπεράκτιες οντότητες στα νησιά. Οσο κι αν επέμενε ότι ο πρόεδρος δεν γνώριζε τίποτα σχετικά, η ζημιά είχε ήδη γίνει και είχαν συσσωρευθεί τόσα «βαρίδια» στο περιβάλλον του που ήταν πλέον αργά για εξηγήσεις.
Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ επιδεικνύει με περηφάνια το ρωσικό διαβατήριο, μετά τη φορολογική... αυτοεξορία του.
Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ επιδεικνύει με περηφάνια το ρωσικό διαβατήριο, μετά τη φορολογική... αυτοεξορία του.

Τα βαρύτατα πλήγματα έχουν κάνει τον Ολάντ να περάσει από την άμυνα στην επίθεση, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του. Βέβαια ούτε σε αυτό πέτυχε κάτι και μάλλον οι κινήσεις που έκανε σε αυτήν την κατεύθυνση γύρισαν «μπούμερανγκ».

Πρώτα ήταν η περιοδεία στη νότια Γαλλία, στο πλαίσιο της οποίας έγινε δεκτός με γιουχαΐσματα στην Ντιζόν και αίσθηση έκαναν οι εικόνες των αστυνομικών που απωθούσαν τους διαμαρτυρόμενους, ενώ μια Γαλλίδα αρνήθηκε να φωτογραφηθεί μαζί του.

Και την περασμένη Πέμπτη η τηλεοπτική εφ' όλης της ύλης ομιλία του, που θα του έδινε πίσω ένα μέρος της χαμένης του αίγλης, απογοήτευσε και πυροδότησε σχόλια για έναν «άχρωμο» και «άνευρο» πρόεδρο που απέτυχε να πείσει, αφού δεν ανακοίνωσε τίποτα ουσιαστικό.

Από την Τριερβελέρ στην Γκαγέ
Πυρά για την αστεφάνωτη σύντροφο και «ροζ» φήμες

Από τους πρώτους μήνες της θητείας του η σύντροφος του Ολάντ, Βαλερί Τριερβελέρ, παρουσιαζόταν σαν «βαρίδι» για τον Γάλλο πρόεδρο που αμαύρωνε την εικόνα του ως «φυσιολογικού προέδρου», παρ' όλο που προεκλογικά η 48χρονη δημοσιογράφος θεωρούνταν «ατού».

Εκτός από το ότι ακούγονταν φωνές που έλεγαν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πρώτη κυρία, επειδή δεν έχει ανταλλάξει βέρες με τον Φρανσουά Ολάντ, η ίδια με τις κατά καιρούς κινήσεις της δυσχέραινε τη θέση τη δική της και του συντρόφου της. Ομως, εκτός από το προφίλ της Τριερβελέρ, ο Ολάντ έχει τώρα να ασχοληθεί και με τις ροζ φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στο Διαδίκτυο και σε σκανδαλοθηρικά περιοδικά για μια νέα ερωμένη.

Ο λόγος για τη 40χρονη καλλονή Ζουλί Γκαγέ, ηθοποιό που έχει γίνει γνωστή από ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι και η οποία αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αναλάβει νομική δράση εναντίον των φημών που οργιάζουν για την υποτιθέμενη σχέση της με τον Ολάντ.

Η ηθοποιός έχει ήδη καταθέσει αγωγή «κατά αγνώστων» για τις φήμες που κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες σε κοινωνικά δίκτυα και σε μπλογκ και οι οποίες ξεκίνησαν από ένα μήνυμα που έλαβε στο Twitter συντάκτης του περιοδικού «Voici»: «Είδαν τον Ολάντ στην πολυκατοικία της Ζιλί Γκαγέ. Βρισκόταν μπροστά από το διαμέρισμά της, σύμφωνα με την κολλητή μιας φίλης της. Και η Ζιλί εμπιστεύθηκε σε ένα άλλο πρόσωπο ότι έχει μπει ένας καινούργιος άνδρας στη ζωή της».

Μετά το δημοσίευμα του «Voici», το οποίο δεν επαληθεύθηκε ποτέ, ακολούθησε χιονοστιβάδα αντίστοιχων δημοσιευμάτων σε άλλα έντυπα και στα κοινωνικά δίκτυα.

Η 40χρονη ήταν τη δεκαετία του '90 γνωστή ηθοποιός στη Γαλλία και μεταξύ των ταινιών στις οποίες έχει εμφανιστεί είναι το «Τρία χρώματα: η μπλε ταινία» του 1993, το πρώτο μέρος της τριλογίας του Κισλόφσκι, ενώ έχει κερδίσει δύο βραβεία για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία του 1996 «Select Hotel», όπου υποδύθηκε μία νεαρή ναρκομανή.

Ζήλιες και «τρίγωνα»
Πάντως, την αρνητική δημοσιότητα για την προσωπική ζωή του την «τραβάει» εδώ και καιρό ο Ολάντ λόγω της επίσημης συντρόφου του. Το πρώτο «φάουλ» της Τριερβελέρ ήταν οι σκηνές ζηλοτυπίας στο Twitter απέναντι στην πρώην σύντροφο του προέδρου, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ενώ οι σπατάλες της συντρόφου του «φυσιολογικού προέδρου» που μετακινείται με το τρένο, έχουν δεχθεί δριμύτατη κριτική. Αυτό όμως που έπεσε σαν βόμβα στη Γαλλία ήταν το ερωτικό τρίγωνο που αποκάλυψε το βιβλίο «Ο Μπελάς».

Σύμφωνα με αυτό, για ένα διάστημα πριν από δέκα χρόνια η Τριερβελέρ διατηρούσε παράλληλα δεσμό και με τον Φρανσουά Ολάντ και με έναν πρώην υπουργό του Νικολά Σαρκοζί, ενώ και οι δύο άνδρες που βρίσκονταν τότε στη ζωή της ήταν ήδη δεσμευμένοι.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Ο «υπερφόρος» έγινε το πρώτο Βατερλό του

Η μεγαλύτερη πολιτική ήττα του Φρανσουά Ολάντ ήταν η αθέτηση της νούμερο ένα προεκλογικής του υπόσχεσης, της επιβολής του λεγόμενου «υπερ-φόρου» του 75% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Μια υπόσχεση η οποία αποδείχθηκε... αντισυνταγματική, κάτι το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζει ο σοσιαλιστής πρόεδρος όταν έκανε την ανακατανομή του πλούτου λάβαρο της προεκλογικής καμπάνιας του. Τελικά δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα.

Διπλό πλήγμα
Το πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο από την αθέτηση αυτής της υπόσχεσης ήταν διπλό. Από τη μία πλευρά έχασε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του μετά το «μπλόκο» από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας στον νόμο για την επιβολή συντελεστή φόρου 75%. Από την άλλη πλευρά έστρεψε εναντίον του τον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας, που θορυβήθηκε από την ενδεχόμενη επιβολή του υπερ-φόρου και πήρε τις βαλίτσες του για να μεταφερθεί σε χώρες με πιο ευνοϊκή φορολογία, όπως ο αστέρας του Χόλιγουντ και επιχειρηματίας Ζεράρ Ντεπαρντιέ και ο δισεκατομμυριούχος «κύριος Louis Vuitton» Μπερνάρ Αρνό, που ήρθαν αντιμέτωποι με την κατακραυγή της γαλλικής κοινής γνώμης.

Καθοριστικό στη βουτιά του στις σφυγμομετρήσεις από τους πρώτους μήνες στο Μέγαρο των Ηλυσίων ήταν και το γεγονός ότι ο Ολάντ αποδείχθηκε μικρότερος των ευρωπαϊκών περιστάσεων. Παρότι πολλοί είχαν επενδύσει στο πρόσωπό του σε μια αλλαγή στις ευρωπαϊκές ισορροπίες, με πιο ισορροπημένη συμμετοχή Βερολίνου και Παρισιού στις αποφάσεις, και στο τέλος της «γερμανικής Ευρώπης», τελικά απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του δείχνοντας ότι είναι συνδεδεμένος στο άρμα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Πρόσφατα στις συνομιλίες για την Κύπρο το Παρίσι εμφανίστηκε ως ο «φτωχός συγγενής» του Eurogroup και μάλιστα την απουσία της Γαλλίας από τα ευρωπαϊκά πράγματα ανέδειξε με τον πλέον αστείο τρόπο η εμφάνιση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος... λαγοκοιμήθηκε, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». «Γύρω στις 12.30 το βράδυ, καθένας με τη σειρά του παίρνει τον λόγο. Περνούν μία - δύο ώρες. Ο Μοσκοβισί λαγοκοιμάται.

Οι υπόλοιποι κρυφογελάνε. ''Καταλαβαίνω γιατί δεν ακούμε τη Γαλλία''», σχολιάζει με νόημα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Τρεις ώρες μετά... το τελικό κείμενο είναι έτοιμο», έγραψε η εφημερίδα αναφερόμενη στο βράδυ της Κυριακής 24 Μαρτίου.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: