21.4.13

Τίμησαν την Κική Δημουλά...


"Δεν ήταν άγνωστα σε καμία εποχή τέτοια ξεσπάσματα από όσο θυμάμαι και έζησα, δεν είναι η εποχή που ευθύνεται. Βεβαίως έδωσε όπλα η εποχή, και όπλο είναι η... μετανάστευση, η φτώχεια και όλο αυτό διεγείρει τα κακά μας ένστικτα" είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ,η Κική Δημούλα απαντώντας σε ερώτηση,αν η οικονομική κρίση είναι υπεύθυνη για φαινόμενα σας αυτά που συνέβησαν στη Μανωλάδα Ηλείας.

Η Κική Δημουλά ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση- αφιέρωμα που διοργάνωσε ο "Κύκλος ποιητών" και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη. "Ο Κύκλος ποιητών» αποφάσισε να τιμήσει την Κική Δημουλά, γιατί στις εποχές της κρίσης που ζούμε, ο κόσμος πρέπει να ανοίγεται προς την ποίηση, να ακούει τι έχουν πει οι μεγάλοι μας ποιητές, οι οποίοι συνήθως είναι προφήτες γι' αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μας" είπε ο ποιητής και πρόεδρος του "Κύκλου ποιητών" Ντίνος Σιώτης.

Για το έργο της μεγάλης μας ποιήτριας μίλησαν ο Κώστας Παπαγεωργίου και ο Κώστας Χατζηαντωνίου. Ποιήματά της διάβασε η ηθοποιός Μαρίνα Ψάλτη και οι ποιήτριες Μαρία Κυρτζάκη και Αριστέα Παπαλεξάνδρου. Την εκδήλωση συντόνισε η Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου.

Ο συγγραφέας Κώστας Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην Φθινοπωρινή ατμόσφαιρα των ποιημάτων της Κικής Δημουλά, την Φθινοπωρινή ροπή της, καθώς και τα πάγια ερείσματά της, που είναι τα αγάλματα και οι φωτογραφίες που "συμβολίζουν την ακινησία σε ένα ακατάπαυστα ρέοντα χρόνο" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Χατζηαντωνίου τόνισε ότι η ποίηση της Δημουλά είναι η αισθητική μορφοποίηση της αγωνίας του ανεύρετου και η προσπάθεια μεταστοιχείωσης της λύπης. "Κάθε εποχή χρειάζεται μία φωνή για να εκφράσει αυτή την αγωνία και αυτή τη λύπη. Και η εποχή μας και ο τόπος μας την βρήκε στην ποίηση της Κικής Δημουλά".

Ιδιαίτερα συγκινημένη η Κική Δημουλά ευχαρίστησε όλους λέγοντας ότι"η παρουσία τους είναι μια επιβεβαίωση ότι δεν μονολογεί" ευχήθηκε να είναι καλά οι εχθροί της "γιατί χωρίς αυτούς δεν ζουν οι φίλοι" και διάβασε ποιήματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: