20.4.13

Δέχεται να επανεκλεγεί ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο...



Με ανακοινωσή του ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανακοίνωσε ότι δέχεται την πρόταση της ιταλικής κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και του... κέντρου του Μάριο Μόντι να επανεκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ιταλική προεδρία τη Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρεται: «Με αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος, του Λαού της Ελευθερίας και της Επιλογής πολιτών, εκφράσθηκε η πεποίθηση ότι μετά τη σοβαρή κατάσταση που προέκυψε είναι απόλυτα αναγκαίο και επείγον να μπορέσει το κοινοβούλιο να εκφραστεί με γνώμονα την εθνική ενότητα και ομοιογένεια μέσω της επανεκλογής του προέδρου Ναπολιτάνο».

Η επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα, κατά την ψηφοφορία που θα αρχίσει στις τρεις ώρα Ιταλίας, τέσσερις ώρα Ελλάδος.
Το πρωί του Σαββάτου, ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, για να συζητήσουν σε βάθος την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να του ζητήσουν να ασκήσει όλη του την επιρροή, ώστε να αναπτυχθεί εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ιταλικής κεντροδεξιάς, «το Δημοκρατικό Κόμμα εργάζεται για την παραμονή του Ναπολιτάνο στο προεδρικό μέγαρο, σενάριο που θα μπορούσε άνετα να στηριχθεί και από την μπερλουσκονική παράταξη».

Τις περασμένες εβδομάδες ο 88χρονος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είχε απορρίψει το ενδεχόμενο επανεκλογής του, κάνοντας αναφορά «στα αδιάψευστα στοιχεία της ταυτότητάς του που αφορούν πρώτα απ' όλα την ημερομηνία γέννησής του», λέγοντας ουσιαστικά ότι είναι πολύ μεγάλος για μία ακόμα θητεία.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα δεχθεί τελικά την πρότασή μας που έχει ως κύριο σημείο αναφοράς το εθνικό συμφέρον» δήλωσε η βουλευτής της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, Νούντσια Ντε Τζιρόλαμο. Από την προοδευτική παράταξη ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη δυνατότητα επανεκλογής του Ναπολιτάνο».

Το κίνημα Πέντε Αστέρων συνεχίζει να στηρίζει τον υποψήφιό του νομικό Στέφανο Ροντοτά. «Αν τα δεδομένα αλλάξουν, θα εκτιμήσουμε την όποια νέα πραγματικότητα» είπε η Ρομπέρτα Λομπάρντι εκπρόσωπος του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο στην βουλή της Ρώμης.
Το Σάββατο, στην νέα ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, η κεντροαριστερά του Μπερσάνι ψήφισε «λευκό», ενώ η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη του Φράνκο Μαρίνι, όσο και του Ρομάνο Πρόντι, των δύο υποψηφίων που πρότεινε ο Μπερσάνι για τη θέση του προέδρου και η ανακοίνωση του Μπερσάνι ότι μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα παραιτηθεί.

Μάλιστα, ο Μπερσάνι έκανε λόγο για «προδοσία», καθώς συνάντησε έντονη εσωκομματική αντίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: