1.4.13

Πιέζει για άμεσες απολύσεις επίορκων η τρόικα...

Με το θέμα των απολύσεων να παραμένει ανοικτό και την τρόικα να ζητά την αποχώρηση ορισμένων επίορκων από εφέτος, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την επάνοδο των εκπροσώπων της τρόικας εντός της εβδομάδας.
Παράλληλα, το θέμα με το...
τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) παραμένει ανοικτό, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και το δημοσιονομικό κενό ύψους 2,7 δις ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Μέσα στο περιβάλλον αυτό, η κυβέρνηση θέλει να διεκδικήσει την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα προβλέπει ότι από τους 25.000 εργαζόμενους που θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα φέτος, περίπου 5.000-7.000 υπάλληλοι θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά το 2014. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πίεση της τρόικας ώστε να υπάρξουν αποχωρήσεις από το 2013 ορισμένων από τους επίορκους υπαλλήλους. Και αυτό για να σταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην αλλαγή των δομών του υπουργείου.

Πάντως, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την αρχική πρόταση της κυβέρνησης που προέβλεπε την αποχώρηση 5.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2014, δεν έγινε δεκτή από την τρόικα προτού διακοπούν οι συζητήσεις και αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών από την Ελλάδα. Οι ίδιοι αναμένεται να επιστρέψουν την Τετάρτη και πιθανόν να έχουν το πρώτο τους ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, την Πέμπτη.

Το πρόγραμμα της κινητικότητας είναι το ένα σημαντικό ζήτημα, από το οποίο εξαρτάται και η αποδέσμευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δις ευρώ. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό του πώς θα εισπραχθεί το ΕΕΤΗΔΕ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει τη διατήρησή του ως έχει και για το 2013. Ωστόσο, ειδικά η ΔΗΜΑΡ αντιδρά ανοικτά στο ενδεχόμενο αυτό και θεωρεί ότι πρόκειται για νέο μέτρο, δεδομένου ότι είχε προβλεφθεί η αντικατάστασή του από τον νέο ενιαίο φόρο.

Αυτό που πλέον δείχνει να είναι βέβαιο, είναι ότι θα συνεχιστεί και φέτος η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα έχει προειδοποιήσει ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να μην εισπραχθεί περίπου 1 δις ευρώ από τα 3 δις ευρώ που είχαν προβλεφθεί για φέτος. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο μελετάει σειρά σεναρίων για τη «βελτίωση» του μέτρου. Δηλαδή, την ελάφρυνση των οικονομικά
ασθενέστερων, αν και πάλι η τρόικα ζητά την κάλυψη του οποιουδήποτε «κενού» προκύψει από αλλαγή του μέτρου.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: