13.4.13

Κίνα: Όλοι είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο...

Η κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, είπε ο κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, μετά από συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο.

«Όλες οι...
πλευρές φέρουν την ευθύνη για την τήρηση της ειρήνης στην περιοχή και της ασφάλειας και θα είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες» δήλωσε ο κινέζος Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι έκανε και αυτός έκκληση για ειρήνη, διάλογο και αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε το Σάββατο στην Κίνα, σε μια προσπάθεια να πείσει την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Πιονγιάνγκ για αποκλιμάκωση της έντασης.

Μιλώντας στον κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Κέρι δήλωσε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια «κρίσιμη στιγμή με κάποιες μεγάλες προκλήσεις». Πρόσθεσε ότι δεν μιλά μόνο για τη Βόρειο Κορέα, αλλά και για «την πρόκληση του Ιράν και των πυρηνικών όπλων, της Συρίας και της Μέσης Ανατολής, των οικονομιών σε ολόκληρο τον κόσμο που χρειάζονται ενίσχυση».

Τόνισε ότι η Κίνα ως στενότερος σύμμαχος της Πιονγιάνγκ θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες και να καλέσει την Βόρεια Κορέα σε αυτοσυγκράτηση.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ, ο αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές.

Από την πλευρά του, ο κινέζος Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, τόνισε, πάντως, ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ βρίσκονται «σε ένα νέο ιστορικό στάδιο και έχουν κάνει μια καλή αρχή».

Λίγο αργότερα, μετά τη συνάντηση του Κέρι με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Γιανγκ Γιετσί, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κορεατική χερσόνησος πρέπει να αποπυρηνικοποιηθεί, όπως ανέφεραν ανώτατοι διπλωμάτες και από τις δύο χώρες...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: