2.4.13

Κρατούμενη πρώην προϊσταμένη ΔΟΥ, για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ...


Στις φυλακές οδηγήθηκε εφοριακός, η οποία κατηγορείται για εμπλοκή στο οικονομικό σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, κατά τη δεκαετία του '90.
Από την υπόθεση αυτή το Δημόσιο είχε ζημιωθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για την...
πρώην προϊσταμένη ΦΠΑ της ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, η οποία κλήθηκε να απολογηθεί στη β' ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εμπλέκεται σε επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 400.000 ευρώ, σε τρεις επιχειρήσεις που είχαν προσκομίσει εικονικά τιμολόγια για δήθεν συναλλαγές, ή για ανύπαρκτες εξαγωγικές δραστηριότητες. Οι πράξεις αυτές τελέστηκαν κατά το 1994.

Απολογούμενη ενώπιον της ανακρίτριας η κατηγορούμενη αρνήθηκε τις σε βάρος τις πράξεις, υποστηρίζοντας ότι οι επιστροφές έγιναν νόμιμα. Δεν έπεισε όμως τον εισαγγελέα και την ανακρίτρια, που ομόφωνα την έκριναν προσωρινά κρατούμενη.

Η εμπλοκή της στην υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελίες που έκανε ο εκ των πρωταγωνιστών του οικονομικού σκανδάλου, αποκαλούμενος ως «λογιστής του ΦΠΑ», Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος «έδωσε» ονόματα επίορκων εφοριακών, ισχυριζόμενος ότι συμμετείχαν στην «κομπίνα» εισπράττοντας «μίζες» από τις παράνομες επιστροφές. Ο 60χρονος λογιστής εκτίει ήδη ποινές πολυετούς κάθειρξης.

Η υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, αποκαλύφτηκε το 2001, μετά από τυχαίο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελείτο από ένα γραφείο με μία συσκευή τηλεφώνου, αλλά οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονταν να έχουν εξάγει προϊόντα στην Ευρώπη, προσκομίζοντας τιμολόγια «μαϊμού» με τα οποία εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ ύψους πολλών εκατομμυρίων δραχμών. Ακολούθησαν έρευνες σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της πόλης που ακολουθούσαν την ίδια πρακτική.

Ήδη, δεκάδες από αυτές τις υποθέσεις έφτασαν στο ακροατήριο με επίορκους εφοριακούς και ιδιώτες να καταλήγουν στις φυλακές, ενώ πολλές είναι οι δικογραφίες που εκκρεμούν στα δικαστήρια...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: