8.4.13

Τρέμει η γη στο Μέτσοβο! ...


Ένα γεωλογικό φαινόμενο που... γκρεμίζει σπίτια‏! ...
Γεωλογικό φαινόμενο που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους του Μετσόβου «ξύπνησε» με έντονο τρόπο τις τελευταίες εβδομάδες προκαλώντας ζημιές και... ανησυχία.

Ηδη πέντε σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και εκκενώθηκαν, αφού απειλούνται με κατάρρευση, ενώ άλλα 25 παρουσιάζουν σοβαρές φθορές από τις κατολισθήσεις.

Στις συνοικίες Αγιος Δημήτριος και Αγιος Χαράλαμπος του Μετσόβου και στο απέναντι χωριό Ανήλιο, οι κάτοικοι νιώθουν τη γη να υποχωρεί κάτω από τα πόδια τους. Μετρούν καθημερινά ρωγμές στα σπίτια τους, βλέπουν τοίχους και κομμάτια δρόμων να καταρρέουν και να χάνονται στον γκρεμό, ενώ περιμένουν με αγωνία τις απαντήσεις των ειδικών για το αν και πόσο κινδυνεύουν.

Σε ευρεία σύσκεψη, υπό τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Ηλία Θεοδωρίδη, με τη συμμετοχή και κλιμακίου της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων από την Κοζάνη, ο δήμαρχος Μετσόβου, Ν. Τσομπίκος περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και απηύθυνε έκκληση για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και διακοπής της εξέλιξης του φαινομένου.
Τρέμει η γη στο Μέτσοβο

«Οι συγκεκριμένοι συνοικισμοί έχουν χτιστεί σε σαθρό έδαφος και είναι ευάλωτοι σε κατολισθήσεις. Το 1963 είχαμε στο Μέτσοβο πολύ μεγάλες καταστροφές και τα σπίτια ξαναχτίστηκαν από την αρχή.

Το 2010 το πρόβλημα επανήλθε, όπως και φέτος από την αρχή του χειμώνα. Τις τελευταίες 15 μέρες παρουσιάζει μεγάλη έξαρση», εξήγησε στο «Εθνος» ο κ. Τσομπίκος. Η σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ, μαζί με τις προτάσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μετσόβου εστάλησαν ήδη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία θα προωθήσει τον φάκελο στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες λύσεις, σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

«Να δράσουμε άμεσα»
«Καθημερινά μετράμε νέες ρωγμές και ζημιές σε σπίτια. Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Χρειάζεται να γίνει νέα διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, να αλλάξουμε τους αγωγούς για απορροή των υπόγειων νερών και να αποκαταστήσουμε τις βλάβες σε τοιχία αντιστήριξης και άλλες υποδομές», τόνισε ο δήμαρχος Μετσόβου.

Από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων καταγράφηκαν 30 σπίτια στο Μέτσοβο και στο Ανήλιο με σοβαρές φθορές. Πέντε από αυτά (3 στο Μέτσοβο και 2 στο Ανήλιο) κρίθηκαν ακατάλληλα και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών, ενώ ένα από αυτά κατεδαφίστηκε.

Οι πληγέντες διερευνούν τις δυνατότητες αποζημίωσής τους ή παροχής οικονομικών διευκολύνσεων για τη στεγαστική τους αποκατάσταση.

πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: