26.4.13

Ρουπακιώτης: Είδα και εγώ τα σημάδια σε κρατουμένους...

Εμμεση επιβεβαίωση όσων διαπίστωσε η έκθεση του γιατρού των Φυλακών Γρεβενών, που δημοσίευσε η «Ε», έκανε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, μιλώντας ενώπιον της... Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα.
«Είχα την ευθύνη απέναντι στην Επιτροπή να αναφέρω ό,τι άκουσα και ό,τι διαπίστωσα. Δεν μπορώ, μιας και δεν είμαι γιατρός ή ιατροδικαστής, να βεβαιώσω αλλά ούτε και να αρνηθώ την αιτία πρόκλησης αυτών των πανομοιότυπων εγκαυματικού χαρακτήρα στιγμάτων που ήταν σε διάφορα σημεία του σώματος κάποιων κρατουμένων».

Με αυτά τα λόγια ο κ. Ρουπακιώτης περιέγραψε τη δική του εμπειρία από τη συνάντηση που είχε με τους καταγγέλλοντες κρατουμένους της Α2 πτέρυγας των φυλακών. Κατά την επίσκεψή του στο σωφρονιστικό κατάστημα, που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την εισβολή των ΕΚΑΜ, είδε «πανομοιότυπα στίγματα» στο σώμα κρατουμένων, χωρίς, όπως είναι φυσικό, να είναι σε θέση να πει τον τρόπο που προκλήθηκαν.

Η μαρτυρία του κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις διαπιστώσεις που έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης, ο οποίος επίσης συνάντησε τους κρατουμένους που υπέστησαν την κακοποίηση των ανδρών της αστυνομίας. Η περιγραφή αυτή μπορεί να αντιστοιχηθεί και με τα αποτελέσματα της ιατρικής έκθεσης.

Ο κ. Ρουπακιώτης μετέφερε στην Επιτροπή τι του διηγήθηκαν οι έγκλειστοι: «Αλλοι ότι τους ξάπλωσαν κάτω, άλλοι ότι τους έβγαλαν τα ρούχα από τη μέση και πάνω και κάποιοι μου είπαν ότι χρησιμοποιήθηκε εις βάρος τους ο μηχανισμός τέιζερ. Μου έδειξαν στίγματα σε σημεία του σώματός τους, που όπως μου είπαν είχαν προκληθεί ακριβώς από τη χρήση αυτού του μηχανισμού. Εγώ δεν είμαι ιατροδικαστής και δεν αποφεύγω να πω ότι αυτή η συμπτωματολογία ή αυτά τα στίγματα προέρχονται από τη χρήση του μηχανισμού αυτού ή όχι. Είναι όμως ακριβές ότι τα στίγματα όσων μου έδειξαν ήταν πανομοιότυπα. Ρώτησα αν μέσα στους θαλάμους ήταν εισαγγελέας και μου είπαν ότι δεν ήταν».

Αναφερόμενος στην εντολή που έδωσε για διεξαγωγή έρευνας, ο υπουργός είπε ότι «για κάποιους λόγους που δεν τους κατανόησα, αυτή η ενέργειά μου προκάλεσε κάποιες διαφοροποιήσεις», παραπέμποντας, εμμέσως πλην σαφώς, στην ανακοίνωση με την οποία η ΕΛ.ΑΣ. διέψευδε τα πάντα.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι κάνατε την έρευνα», υπογράμμισε ο κ. Κουράκης. «Νομίζω κάναμε πανομοιότυπες διαπιστώσεις. Απλώς επειδή εγώ έχω και την ιατρική ιδιότητα, μπόρεσα και είδα πέρα από τις συγκεκριμένες δερματικές βλάβες από τη χρήση των τέιζερ και μώλωπες». Ωστόσο, ο βουλευτής σημείωσε ότι ο διευθυντής των φυλακών «έγραψε την έκθεση του γιατρού στα παλιά του τα παπούτσια», αφού ούτε λίγο ούτε πολύ τού είπε ότι το πόρισμα που θα στείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα διαπιστώνει τίποτε.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: