16.4.13

Βουλή: Διχάζει η απελευθέρωση της αγοράς ψωμιού ...

Ρύθμιση για τη λειτουργία φούρνων αρτοσκευασμάτων μέσα στα σούπερ μάρκετ έφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο ν/σ για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τις επιφυλάξεις βουλευτών της πλειοψηφίας.

Κατά τη...
συζήτηση επί της αρχής του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός σημείωσε πως δε θέλει να θίξει τους αρτοποιούς και διευκρίνισε ότι η απελευθέρωση της αγορά ψωμιού υπήρξε απαίτηση της τρόικας.

Όπως είπε, «δε θέλουμε να θίξουμε τους αρτοποιούς και δεν πιστεύουμε πως ο Έλληνας καταναλωτής έχει κάποιον λόγο να πηγαίνει να παίρνει προψημένο ψωμί, την ώρα που μπορεί να πάρει φρέσκο από τον φούρνο της γειτονιάς του».

«Υπάρχουν συνήθειες ζωής, ας είμαστε ειλικρινείς και ας μην πολεμάμε με φαντάσματα», πρόσθεσε.

«Η Βουλή όμως», συνέχισε, «είναι κυρίαρχη και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακούσει βελτιώσεις. Το ζήτημα είναι να κάνουμε κάτι που να εξυπηρετεί και το εμπόριο και τους καταναλωτές».

«Όπως ήταν ίσως λάθος οι απαγορεύσεις του παρελθόντος, έτσι λάθος θα είναι και η πλήρης απελευθέρωση της διαδικασίας όπου ο καθένας μπορεί να παράγει όπως θέλει, όπου θέλει, όσο θέλει και να πουλάει», δήλωσε εκ μέρους της Ν.Δ. ο Γ. Βλάχος.

«Σε τι εξυπηρετεί την αντιμετώπιση της κρίσης η ρύθμιση αυτή, πέραν του να ευνοηθούν τα σούπερ μάρκετ;», διερωτήθηκε ο Θ. Πετράκος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κασσής χαρακτήρισε «τουλάχιστον υπερβολικές» τις αντιδράσεις των αρτοποιών και, παρότι αναγνώρισε πως θα υπάρξει πρόβλημα γι' αυτούς από τον ανταγωνισμό των σούπερ μάρκετ, είπε ότι «σε κάθε περίπτωση, ο υγιής ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή».

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Γιοβανόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «δίνει προψημένο ψωμί στον κόσμο που έχει φτωχοποιηθεί».

«Τι θα γίνουν τα στάρια των Ελλήνων αγροτών;», διερωτήθηκε ο Στάθης Μπούκουρας εκ μέρους της Χρυσής Αυγής.

Αντίθετη με τη ρύθμιση εμφανίστηκε τέλος και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξυροτήρη, που υποστήριξε ότι «βάζει ταφόπλακα στην αρτοποιία». Είπε μάλιστα πως νομίζει ότι πρέπει να αποσυρθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: