2.4.13

Οριστικοποιείται σήμερα το κυπριακό μνημόνιο...

Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση του μνημονίου. Η στρατηγική της Λευκωσίας, ενόψει των σημερινών κρίσιμων διαβουλεύσεων, καθορίστηκε κατά τις...
χθεσινές πολύωρες συσκέψεις υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αργά το βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν έκαναν δηλώσεις. Στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθούν οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας. Καταβάλλεται επίσης προσπάθεια για διασφάλιση των ταμείων προνοίας.

Αύριο το κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα ετοιμάσει έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη στην ομάδα εργασίας του Eurogroup.

To προσχέδιο του μνημονίου παραδόθηκε, χθες αργά το βράδυ, στα πολιτικά κόμματα για μελέτη. Οι υπολογισμοί του μνημονίου προβλέπουν φέτος ύφεση-σοκ 9% για την κυπριακή οικονομία και σε αυτή τη βάση έχουν προστεθεί κλιμακωτές μειώσεις μισθών 0,8% έως και 2,5% για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ.

Επιπλέον οι υπάλληλοι του δημοσίου θα καταβάλουν 1,5% των αποδοχών τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί η διάσωση των θέσεων εργασίας των ωρομισθίων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών, στόχος ο οποίος έγινε κατορθωτός με την επιμονή του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κανεβέζου.

Η κυβέρνηση κάνει ακόμη αγώνα δρόμου για την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής αλλά και για την αποφυγή της εξέτασης της οικονομίας από την τρόικα κάθε τρείς μήνες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο υφεσιακός φαύλος κύκλος, που δημιουργήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας...
crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: