5.4.13

Ντράγκι: «Ανόητη» η αρχική απόφαση για Κύπρο...



Ανόητη χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, την αρχική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που έκρινε «επικίνδυνη» κάθε σκέψη για ... έξοδο της χώρας από το ευρώ και απέκλεισε την επέκταση του κυπριακού μοντέλου διάσωσης.
«Δεν ήταν έξυπνη, για να πω το λιγότερο, και...


...διορθώθηκε γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, το οποίο προβλέπει ζημίες στις τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, δεν θα ισχύσει σε μελλοντικά προγράμματα. «Η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο», δήλωσε.

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες για τη διάσωση εκ των έσω τραπεζών, προσθέτοντας ότι ένα 'bail in' δεν είναι κακό αρκεί να υπάρχουν κανόνες και να υπάρχει κεφαλαιακή επάρκεια. Πρέπει, είπε, να μπορούν να εξυγιανθούν τράπεζες χωρίς να χρησιμοποιούνται τα λεφτά των φορολογούμενων.

Ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου να κλείσει τη στρόφιγγα του ELA για την Κύπρο, λέγοντας ότι ενέργησε εντός των ορίων εντολής του. Η ευθύνη για το ELA, είπε, εναπόκειται στην εθνική κεντρική τράπεζα όχι την ΕΚΤ, αλλά μπορεί να δοθεί μόνο σε φερέγγυες και βιώσιμες τράπεζες. Εκείνη τη χρονική στιγμή το Διοικητικό Συμβούλιο είχε εκτιμήσει ότι δεν υπήρχε σε εφαρμογή κάποιο πρόγραμμα και γι' αυτό πράξαμε, αυτό που πράξαμε, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: