17.4.13

Εγκληματική πράξη ο θάνατος του Οζάλ – Κατηγορείται ένας απόστρατος ταξίαρχος...

Επίσημα πλέον κατηγορείται ένας απόστρατος ταξίαρχος για τη δολοφονία του Τούρκου προέδρου Τουργκούτ Οζάλ το 1993, καθώς δικαστήριο της Άγκυρας έκανε δεκτό το κατηγορητήριο της εισαγγελίας.

Ουσιαστικά, μετά την...
εξέλιξη αυτή, η δολοφονία του Οζάλ βγαίνει από τη σφαίρα της φαντασίας και υιοθετείται πρώτη φορά η άποψη πως επρόκειτο τελικά για εγκληματική ενέργεια.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο ταξίαρχος ε.α. Λεβέντ Ερσόζ, ο οποίος βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση του Εργκενεκόν, κατηγορείται δηλαδή για συνωμοσία στο πλαίσιο των ερευνών για τη δράση του τουρκικού παρακράτους. Κατηγορούμενος ερήμην είναι επίσης και ένας αντισυνταγματάρχη, για τον οποίο δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την ταυτότητά του.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «ο Ερσόζ σε συνεργασία με τον αντισυνταγματάρχη Σαβάς Κορκμάζ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, δηλητηρίασαν βάσει σχεδίου τον Τουργκούτ Οζάλ για να τον δολοφονήσουν». Η εισαγγελία ζητά την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης για τον κατηγορούμενο.

Tα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διεξήχθησαν στη σορό του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ και της οποίας έγινε πρόσφατα εκταφή για το σκοπό αυτό αποκαλύπτουν την ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών δηλητηριωδών ουσιών, σύμφωνα με πηγές της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Μεταξύ των ουσιών περιλαμβάνεται και το DDT, το οποίο έχει απαγορευθεί στη χώρα από το 1980. Πρόκειται για ισχυρό εντομοκτόνο, το οποίο όμως αν απορροφηθεί από τον οργανισμό, προκαλεί βλάβη στο συκώτι. Εντοπίστηκαν επίσης αμερίκιο και πολώνιο. Το τελευταίο έχει ακουστεί ιδιαίτερα και για την περίπτωση του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Τουργκούτ Οζάλ, όγδοος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, πέθανε τον Απρίλιο του 1993 σε νοσοκομείο της Αγκυρας και σε ηλικία 65 ενώ κατείχε το αξίωμα του εν ενεργεία προέδρου.

Η απόφαση να παραπεμφθεί σε δίκη ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία έρχεται την παραμονή της 20ης επετείου από το θάνατο του Τουργκούτ Οζάλ...
crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: