24.4.13

Μήνυμα με... ΦΠΑ από ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου...

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις, με το ΠΑΣΟΚ να κλιμακώνει τη στάση του απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου απειλώντας εμμέσως ακόμη και με καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα.
Αιφνιδιαστικά η...
Ιπποκράτους με εντολή του Βαγγέλη Βενιζέλου ζήτησε από την κυβέρνηση να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, άρθρο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13%, προκαλώντας αμηχανία στο υπουργείο Οικονομικών που θεωρεί ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εξελιχθεί τέτοια συζήτηση με την τρόικα.
Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι ο χειρισμός αυτός είναι εφικτός, ενώ σε πολιτικό επίπεδο τονίζει ότι δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, γιατί είχε υποστεί το κόστος της αύξησής του που ήταν αναγκαία το 2011.
Αργά το βράδυ κύκλοι του κόμματος σημείωναν με νόημα στέλνοντας μηνύματα στο Μαξίμου: «Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ διέπονται πάντα από το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος και κάποιοι άλλοι να θέλουν να δρέπουν τους όποιους καρπούς».


Η κίνηση της Ιπποκράτους να θέσει θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% εκδηλώθηκε μία μόλις ημέρα μετά τη μίνι κρίση που προκάλεσε το θέμα της απόφασης Βρούτση για αποπομπή του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια - απόφαση που δεν υλοποιήθηκε μετά την αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αποτελεί μάλιστα, όπως σημειώνουν στην Ιπποκράτους, το ξέσπασμα του ΠΑΣΟΚ σε ένα σερί μονομερών κινήσεων της κυβέρνησης για τις οποίες δεν είχαν ενημερωθεί τα κόμματα που τη στηρίζουν.
Υπενθυμίζεται ότι το αντάρτικο άρχισε όταν το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το άρθρο 19 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας διότι ο κ. Μουσουρούλης αθέτησε συμφωνία για αλλαγή του, συνεχίστηκε όταν διαφοροποιήθηκε με οξύτητα στην απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στη σύσταση θέσεων αναπληρωτών υπουργών κι εντάθηκε όταν έβαλε βέτο στη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ. Η σκλήρυνση της στάσης του κ. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο Μαξίμου δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός δεν έχει υλοποιήσει ακόμη το αίτημα για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση, αναβάλλοντας συγχρόνως και το θέμα του κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Επιπλέον, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το Μαξίμου επιχειρεί να αποκομίσει όλα τα οφέλη από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, π.χ. μείωση ελλείμματος, πρωτογενές πλεόνασμα, επιδιώκοντας να διαμορφωθεί η άποψη πως «η ΝΔ έχει επιτυχίες και διαπραγματεύεται σωστά, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε όλα τα κακά και ανάλγητα μέτρα».
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η Ιπποκράτους χτύπησε πολλές φορές καμπανάκι προς την πλευρά της κυβέρνησης προειδοποιώντας πως όπου διαφωνεί ή εκδηλώνονται αιφνιδιασμοί θα κάνει διακριτή τη διαφοροποίησή της.
Η σκληρή γραμμή επιβεβαιώθηκε και χθες στη διάρκεια της σύσκεψης του νεοσύστατου συντονιστικού οργάνου της Βουλής υπό τον Γιάννη Μανιάτη, όπου όλα τα παρόντα στελέχη - περί τα δέκα άτομα - επικρότησαν τη στρατηγική της διακριτής θέσης και της άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση όπου υπάρχει διαφωνία.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΙΚΙΛΙΑ. Μάλιστα, στην ίδια συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα Κικίλια, για το οποίο τονίστηκε ότι επιδιώκεται ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, «κάτι που αποτελεί κανιβαλισμό εις βάρος των ανέργων της χώρας». Επίσης συζητήθηκε το θέμα της σύστασης θέσεων αναπληρωτών, το οποίο χαρακτηρίστηκε «μονομερής και άστοχη ενέργεια» από πλευράς του Πρωθυπουργού.
Ψηλά κράτησε και χθες το θέμα Κικίλια το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας. «Ο Ηλίας Κικίλιας βάλλεται γιατί δεν δέχθηκε παρεμβάσεις από τη ΝΔ στο έργο του», τόνισε το μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού Εργου, Χρήστος Πρωτόπαπας, σημειώνοντας (9,84) ότι ο διοικητής του ΟΑΕΔ είχε αρνηθεί να υποκύψει σε συνεχείς παρεμβάσεις από παράγοντες της ΝΔ.
Επίσης ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε στον Real ότι υπήρξε μια προσπάθεια αντικατάστασης περιφερειακών διευθυντών χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, κάτι που αντιβαίνει στο περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: