17.4.13

Υπό προθεσμία οι τραπεζικοί περιορισμοί στην Κύπρο...


«Πολύ σοβαρό» περιορισμό στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων συνιστά ο έκτακτη νομοθεσία που επιβλήθηκε στην Κύπρο, και αφορά τις συναλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και με το εξωτερικό, ανέφερε ο ... Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, ανέφερε πως η Επιτροπή «παρακολουθεί στενά» την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να επιβάλλει όρια προσπαθώντας να εμποδίσει μια «αιμορραγία» των καταθέσεων. «Θα διασφαλίσουμε πως τα μέτρα δεν διαρκούν περισσότερο από όσο είναι αυστηρά αναγκαίο», τόνισε.

Σημειώνεται πως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι αποτελούν τεχνικά παραβίαση του Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο χαρακτηρίζει την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων ως ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Παράλληλα, ο Επίτροπος υπερασπίστηκε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις διάσωσης της Κύπρου, οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση τόσο στη χώρα όσο και στο ευρώ.

Η αναστάτωση αποκαταστάθηκε σύντομα με ένα νέο σχέδιο για τη διάσωση της Cyprus Popular Bank PCL (CPB.CP), αλλά και τη ριζική αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου (BOCY.CP), το οποίο θα διασφάλιζε τη βοήθεια ύψους 10 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Επιτροπή προτιμούσε μια πιο αργή και σταδιακή οικονομική προσαρμογή, όπως επεσήμανε ο κ. Ρεν, ωστόσο η ευρωζώνη και το ΔΝΤ είχαν τοποθετήσει το όριο του ποσού που ήταν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν στα 10 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: