18.4.13

Άκαρπη αποδείχθηκε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στο ιταλικό κοινοβούλιο....



Η διαδικασία εκλογής διεξάγεται εν μέσω εσωτερικού διχασμού στην Κεντροαριστερά, ο οποίος θεωρείται ότι μπορεί να υπονομεύσει την επίσημα στηριζόμενη από τη συμμαχία υποψηφιότητα του Φράνκο Μαρίνι.

Ο κ. Μαρίνι προέρχεται από...
το χώρο της παλαιάς χριστιανοδημοκρατίας και σήμερα είναι μέλος του χριστιανοδημοκρατικού ρεύματος μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της κεντροαριστερής συμμαχίας.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς έλαβε 521 ψήφους, 152 λιγότερες από τις 672 οι οποίες χρειάζονταν για την εκλογή του, αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των 1007 βουλευτών, γερουσιαστών και περιφερειακών εκλεκτόρων.

Ο βασικός αντίπαλός του κ. Μαρίνι, ο νομικός Στέφανο Ροντοτά, έλαβε 243 ψήφους, ενώ 104 ήταν οι λευκές ψήφοι.

Η δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί το απόγευμα της Πέμπτης, απαιτεί επίσης ψήφο των δύο τρίτων των εκλεκτόρων.


Σε δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Πέμπτης, οδηγήθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία. Ο Φράνκο Μαρίνι, επίσημος υποψήφιος της κεντροαριστεράς, παρότι είχε τη στήριξη και της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατάφερε να συγκεντρώσει 514 ψήφους από τις 672 που απαιτούνται για την εκλογή του. Ο πρώην γερουσιαστής τόσο στη δεύτερη όσο και στην τρίτη ψηφοφορία χρειάζεται επίσης την έγκριση από τα δυο τρίτα των εκλεκτόρων από τα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου. Από την τέταρτη ψηφοφορία, η οποία αναμένεται την Παρασκευή, ο νέος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί ακόμη και με απλή πλειοψηφία.
Από την τέταρτη ψηφοφορία, η οποία αναμένεται την Παρασκευή, ο νέος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί ακόμη και με απλή πλειοψηφία.

Τον Φράνκο Μαρίνι στηρίζουν επίσης οι δυνάμεις της Κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Κέντρου του Μάριο Μόντι, ενώ οι δυνάμεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στηρίζουν την υποψηφιότητα του Στέφανο Ροντοτά.

«Εξέγερση» εντός της Κεντροαριστεράς

Ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας και βασικός διεκδικητής της θέσης του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς σε ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση, Ματέ ο Ρέντσι, αποκάλεσε τον κ. Μαρίνι «υποψήφιο του περασμένου αιώνα» ο οποίος δεν έχει κανένα χάρισμα ή διεθνή αναγνωρισιμοτητα και επελέγη μόνο με κριτήριο το ότι ήταν αποδεκτός από τον κ. Μπερλουσκόνι.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει σπάσει σε κομμάτια, δεν υπάρχει πλέον ως ενιαίος φορέας», δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, κοινοβουλευτικός ηγέτης του Λαού της Ελευθερίας, του κόμματος - πυρήνα της Κεντροδεξιάς υπό το Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Την επιλογή να μην ψηφίσουν υπέρ του κ. Μαρίνι, αλλά υπέρ του κ. Ροντοτά έκαναν και οι 46 εκλέκτορες της ριζοσπαστικής αριστερής συνιστώσας της Κεντροαριστεράς «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία».

Σύμφωνα πάντως με πηγές από το Δημοκρατικό Κόμμα, τις οποίες επικαλείται η ιταλική εφημερίδα Repubblica, εάν ο κ. Μαρίνι συγκεντρώσει λιγότερες από 572 ψήφους, 100 λιγότερες από όσες απαιτούνται για την εκλογή στις πρώτες ψηφοφορίες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Κεντροαριστερά να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: