9.4.13

Σιγήν ιχθύος από το Μπουένος Άιρες...


Η Αργεντινή δεν εξέδωσε χθες Δευτέρα κάποια ανακοίνωση για τον θάνατο της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, της πολιτικού που οδήγησε τη Βρετανία σε πόλεμο με την χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής για τα νησιά Φόκλαντ–γνωστά ως Μαλβίνες στην Αργεντινή.

Στις...
2 Απριλίου 1982, η δικτατορική, τότε, κυβέρνηση της Αργεντινής εισέβαλε στα Νησιά Φόκλαντ, τα οποία αποτελούσαν έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, επί του οποίου όμως η Αργεντινή ήγειρε αξιώσεις ήδη από το 1830. Ξεκίνησε έτσι ο λεγόμενος «Πόλεμος των Φόκλαντ», καθώς η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ αντέδρασε σθεναρά, στέλνοντας επιτόπου ναυτική δύναμη για να επανακαταλάβει τα νησιά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πολλοί είναι εκείνοι στην Αργεντινή που θεωρούν την Θάτσερ υπεύθυνη για ό,τι συνέβη στη διάρκεια του πολέμου–κυρίως για την απόφασή της να βυθιστεί το πολεμικό πλοίο «Στρατηγός Μπελγκράνο» που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 323 στρατιώτες από την Αργεντινή, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, από την πλευρά της Αργεντινής, στη διάρκεια της δίμηνης σύρραξης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: