19.4.13

Οι σφαίρες έσπασαν την ομερτά στη Μανωλάδα...

«Οταν άρχισαν να πυροβολούν πρόλαβα και έτρεξα στα χωράφια. Ακουγα τους συμπατριώτες μου να ουρλιάζουν και να πέφτουν στο χώμα...». Ο 58χρονος Μοχάμεντ από το Μπανγκλαντές είναι...
ένας από τους εργάτες-σκλάβους στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Ζει στην Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια. Τους τελευταίους έξι μήνες δεν έχει πάρει στα χέρια του «ούτε ένα ευρώ, παρότι δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ». Δίπλα του δεκάδες ομοεθνείς του μπροστά στις παράγκες που έχουν στηθεί με καλάμια, παλιές παλέτες, νάιλον και χαρτόνια έχουν αποτυπωμένα στα πρόσωπά τους τον εφιάλτη που έζησαν την προηγούμενη νύχτα.
Επί ημέρες παρακαλούσαν τον εργοδότη να πληρωθούν τα μεροκάματα, αλλά αντί για χρήματα δέχτηκαν τα πυρά από τα κυνηγετικά όπλα των συνεργατών του.
Χθες παρέμεναν για νοσηλεία επτά άτομα έχοντας διαφύγει κάθε κίνδυνο.
«Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη, ντροπιάζει όλους μας», λέει ο 85χρονος Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος, κάτοικος της Μανωλάδας, από τους λίγους που δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν επώνυμα. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν δέχονται να μιλήσουν. Την εξήγηση έδωσε ένας τριαντάχρονος στο κεντρικό καφενείο, ο οποίος μίλησε για «χωράφια της ντροπής και ασυδοσία ορισμένων ντόπιων μαφιόζων».
«Υπάρχει συγκάλυψη και συνενοχή από όλους, ομερτά γι' αυτό το σκλαβοπάζαρο που δεν αγγίζει κανένας», καταγγέλλει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωταρά. Ο ρόλος των επιστατών άλλωστε είναι ακριβώς αυτός: περιφέρονται με μηχανάκια στα χωράφια, ελέγχουν τους εργάτες και «επεμβαίνουν» αν τύχει να εμφανιστεί άγνωστος στα φραουλοχώραφα. Οπως έγινε γνωστό, ένας από τους τρεις επιστάτες που πυροβόλησαν τους εργάτες ήταν αυτός που είχε σύρει «κρεμασμένο» στην πόρτα αυτοκινήτου έναν αιγύπτιο εργάτη και στη συνέχεια τον είχε πετάξει αναίσθητο στην άκρη του δρόμου.
Κάτοικος της Νέας Μανωλάδας καταγγέλλει πως καθημερινά οι εργάτες έπεφταν θύματα ξυλοδαρμού και ψυχολογικής βίας και, φυσικά, είναι ανασφάλιστοι. Αλλωστε, ελάχιστοι διαθέτουν άδεια παραμονής με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που αφού τελείωνε η εργασία στα χωράφια αντί να πληρώσουν μεροκάματα καλούσαν την Αστυνομία να συλλάβει τους μετανάστες!

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ που είχε απλήρωτους επί έξι μήνες τους μετανάστες στη Μανωλάδα δραστηριοποιείται από το 1985 στη χονδρική πώληση φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ελέγχει πάνω από το 50% της ελληνικής κατανάλωσης μπανάνας. Το 65% των προϊόντων της καταλήγει στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο εξάγεται.
Αν κάποιος εργοδότης απασχολεί παράνομα διαμένοντες μετανάστες οφείλει βάσει του Νόμου 4052/12 να τους καταβάλει όλες τις καθυστερημένες αμοιβές, ακόμη και αν εκείνοι επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ως ελάχιστος μισθός ή ημερομίσθιο ορίζεται αυτός που προβλέπεται από τις κλαδικές συμβάσεις. Βάσει του ίδιου νόμου, οι παράνομα απασχολούμενοι ή εκπρόσωποί τους μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες στα κατά τόπους εργατικά κέντρα ακόμη και αν δεν έχουν νόμιμο καθεστώς διαμονής.

Οι συνθήκες
Μεσαίωνας
Πριν από πέντε χρόνια, στις 18 Απριλίου 2008, περισσότεροι από 1.500 εργάτες είχαν αρνηθεί να εργαστούν απαιτώντας καλύτερα μεροκάματα και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Τότε, έπειτα από σοβαρά επεισόδια, το μεροκάματο από 5-7 ευρώ είχε φθάσει στα 28, αλλά το τελευταίο διάστημα δεν είναι μεγαλύτερο από 20 ευρώ για εργασία από το πρωί έως το βράδυ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: