13.4.13

Aναβλήθηκε η δίκη Μουμπάρακ...



Ο προεδρεύων δικαστής στην επανάληψη της δίκης του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, παρέπεμψε το Σάββατο την υπόθεση σε άλλο δικαστήριο, γεγονός που... οδηγεί σε επ'αόριστον αναβολή της δίκης.

Ο δικαστής Μουσταφά Χασάν Αμπτουλάχ ανακοίνωσε την απόφασή του στην έναρξη της επανάληψης της δίκης στην αστυνομική ακαδημία στα περίχωρα του Καΐρου.

Ο δικαστής είπε ότι παραπέμπει τη δίκη στο Εφετείο του Καΐρου, καθώς αισθάνεται «αμήχανα» με την επανεξέταση της υπόθεσης.

Νωρίτερα, ελικόπτερο είχε μεταφέρει τον 84χρονο Μουμπάρακ στο δικαστήριο. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου να μεταφέρεται με φορείο νοσοκομείου στην δικαστική αίθουσα, φορώντας λευκή φόρμα.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ Αλ-Αντλί και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι δικάζονται ξανά για συνενοχή στη δολοφονία διαδηλωτών.

Οι συγκατηγορούμενοι του Μουμπάρακ -οι γιοι του Αλαα και Γκαμάλ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αντλι και έξι πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας έφθασαν, επίσης, στο δικαστήριο.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για τους θανάτους των διαδηλωτών από πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης πριν από δύο χρόνια που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Ανώτατο Εφετείο έκανε τον Ιανουάριο δεκτή την έφεση της υπεράσπισης, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανάληψη της δίκης.

Η επανάληψη της δίκης δεν μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή αυστηρότερων ποινών. Αλλά στους κατηγορούμενους μπορεί να επιβληθεί και πάλι ισόβια κάθειρξη ή ακόμα και να απαλλαχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: