11.4.13

«Μαγείρευαν» απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το ξημέρωμα...



Δώδεκα και πλέον ώρες συζητούσαν Γιάννης Στουρνάρας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Οι τέσσερις άντρες επιχειρούν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες πριν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναχωρήσει για... το Δουβλίνο και το Eurogroup.
Στο «φίνις» φτάνουν σχεδόν όλα τα ανοιχτά θέματα, πλην Δημοσίου που μοιάζει να έχει ακόμη δρόμο. Οι δύο πλευρές θα έχουν νέο ραντεβού σήμερα.

«Υπήρξε πρόοδος, κλείσαμε πολλά θέματα, αλλά όχι για το δημόσιο. Κλείσαμε κυρίως το δημοσιονομικό κενό για το 2013-2014. Η συζήτηση ξεκίνησε με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικα να υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ, αλλά τώρα δεν υπάρχει κενό. Άρα δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Ελπίζω την Τρίτη να κλείσουμε», ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε στις 9:30 χθες το βράδυ και τελείωσε στις 3 το πρωί.

Δεδομένου ότι πρόκειται και για προαπαιτούμενο εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δις., το Δημόσιο συνιστά το «μεγάλο αγκάθι»: Η ελληνική πλευρά -σύμφωνα με πληροφορίες- αδυνατεί να δώσει επακριβή στοιχεία για απολύσεις, καθώς εκκρεμούν αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων κι άρα δεν μπορεί να προδικάσει το όποιο αποτέλεσμα.

Η τρόικα επιμένει να ζητά –αν μη τι άλλο ως ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς Κυβέρνησης ότι πράγματι έχει πάρει «ζεστά» την αναδιάρθρωση του Δημοσίου- 2.000 απολύσεις επίορκων μέχρι τον Ιούνιο. Οι συνεδριάσεις των πειθαρχικών όμως απαιτούν κάποιο …χρόνο και στις διαδοχικές διαβουλεύσεις του υπουργού Οικονομικών με τους πιστωτές αναζητείται η «φόρμουλα» για διαδικασίες «εξπρές».

Άλλωστε, για την επίσπευση της πειθαρχικής ευθύνης ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με την τρόικα την άμεση αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου του Δημοσίου και τη θεσμοθέτηση της πλήρους περικοπής της αποζημίωσης του 1/3 του μισθού που ελάμβαναν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το εάν ετοιμάζεται ρύθμιση, απάντησε όχι.

Όπως ανέφεραν Κυβερνητικές πηγές σταθερό αίτημα των επικεφαλής της τρόικα, σχεδόν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι η απόλυση 20.000 υπαλλήλων από 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του έτους, εκ των οποίων οι 7.500 εντός του 2013 και οι υπόλοιποι 12.500 το 2014.

Αν και υπάρχει πίεση των δανειστών και για το ύψος των «εκπτώσεων» στο φόρο ακινήτων, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι θα πετύχει αυτό που θέλει. Η κυβέρνηση θέλει «οριζόντια» έκπτωση 15% αλλά η Τρόικα πιέζει για 10%.

Έχουν σχεδόν κλείσει πάντως άλλα θέματα που εκκρεμούν, όπως οι ρυθμίσεις που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. «Κόκκινα» δάνεια, και ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελική υπογραφή, καθώς απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες. Ωστόσο, καμία υπογραφή δεν θα μπει, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το προαπαιτούμενο του Μαρτίου που είναι οι αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: