14.4.13

Οι μάσκες έπεσαν...

Για «εξωφρενική υποχώρηση» και «αναμενόμενη απόφαση», αφού όλα έδειχναν πως εκεί θα κατέληγαν τα πράγματα, έκαναν λόγο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την ... απόφαση των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης, που ανοίγει την «κερκόπορτα» των απολύσεων στο Δημόσιο. «Οι μάσκες έπεσαν και επίσημα», σημείωνε με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, προεξοφλώντας τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζομένους και το εναπομείναν κοινωνικό κράτος.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του που συνεδριάζει από χθες, έκανε λόγο για «υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με την τρόικα και «κλινικά νεκρό» Μνημόνιο. Στην πραγματικότητα, είχε προεξοφλήσει ήδη το αποτέλεσμα της συνάντησης των τριών αρχηγών, κάνοντας λόγο για «απαίτηση απόλυσης δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων» από την τρόικα και κυβέρνηση που κάνει το «καλό παιδί της Μέρκελ και της Τρόικας».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα είχε μιλήσει για επιχείρηση εκ μέρους της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει εκ των προτέρων ως επιόρκους όσους δημοσίους υπαλλήλους πρόκειται να απολυθούν. Πάγια άλλωστε, άποψη του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στο θέμα του Δημοσίου Τομέα, είναι ότι αυτό που χρειάζεται είναι μεταρρυθμίσεις και όχι απολύσεις, δεδομένου ότι δομήθηκε στρεβλά μέσα από πελατειακές σχέσεις των τότε κομμάτων εξουσίας. Σε ανακοίνωση του κόμματος μετά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών δε, η Κουμουνδούρου υποστήριζε ότι η τρικομματική κυβέρνηση, που υιοθετεί πιστά το μνημόνιο, ουδέποτε ήθελε να φτιάξει καλύτερο δημόσιο τομέα, αντίθετα έψαχνε αφορμή για να κάνει απολύσεις και να ιδιωτικοποιήσει τα δημόσια αγαθά.

Εντωμεταξύ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από χθες εκλογές, ώστε να προκύψει μία κυβέρνηση με νωπή εντολή που θα δρομολογήσει εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για το ιδρυτικό του συνέδριο. Στο εσωτερικό πάντως, εστίες διαφωνίας εξακολουθούν να αποτελούν –παρά το «άνοιγμα» Τσίπρα στο ΚΚΕ και τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς χθες- οι θέσεις της πλειοψηφίας για τις συμμαχίες του κόμματος, καθώς και η άποψή της για το ευρώ.

Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει ήδη καταθέσει δύο τροπολογίες στην Επιτροπή Σχεδίου Απόφασης, ζητώντας σαφέστερη διατύπωση γύρω από τη θέση του κόμματος για το ευρώ και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα από την αντίστοιχη τροπολογία που είχε καταθέσει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, κάνοντας λόγο για τυχόν έξοδο από το ευρώ που θα συνιστούσε «βιώσιμη λύση», χωρίς πάντως να τη ζητά. Επιμένει δε στην ανάγκη συμμαχιών του κόμματος αποκλειστικά με δυνάμεις της Αριστεράς. Σύμφωνα με στελέχη της μειοψηφίας, παρά την ψήφιση του σχεδίου ως βάση για συζήτηση, αναμένουν την τελική μορφή του κειμένου σήμερα για να τοποθετηθούν. Εφόσον οι απόψεις τους απορριφθούν –ως αναμένεται, δεδομένων των αριθμητικών συσχετισμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- το επικρατέστερο σενάριο είναι στην σημερινή ψηφοφορία να επιλέξουν το «λευκό».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: