8.4.13

Γερμανία: «Ευκαιρία» να συζητήσουμε τραπεζικό απόρρητο στο Ecofin της Παρασκευής ...

Το πολύκροτο ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί κάλλιστα να τεθεί προς συζήτηση κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. που θα....
αρχίσει την Παρασκευή στο Δουβλίνο, όπως διεμήνυσε την Δευτέρα η Γερμανία.

«Περιμένω ότι τα σήματα που δόθηκαν από το Λουξεμβούργο θα χρησιμοποιηθούν από την Κομισιόν και πιθανώς από [την ιρλανδική προεδρία της Ε.Ε.] προκείμενου να έρθουν σε θέση επίθεσης σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κοτχάους. Το άτυπο Ecofin «είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτό», «μια καλή ευκαιρία», συμπλήρωσε ο κ. Κοτχάους.

Το θέμα του τραπεζικού απορρήτου και της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τραπεζικούς πελάτες έχει έλθει στο προσκήνιο έπειτα από τη διάσωση της Κύπρου. Πρόκειται όμως για μια διαδικασία «αργή και επίπονη, στην οποία διακυβεύονται πολλά διαφορετικά συμφέροντα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι τα μοναδικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τα τραπεζικά δεδομένα καταθετών με εταίρους τους στην Ε.Ε.

Παρά ταύτα, μιλώντας στο κυριακάτικο φύλο της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, σημείωσε πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μερικό περιορισμό του απορρήτου που διέπει τον τραπεζικό κλάδο.

Στον αντίποδα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, διεμήνυσε την Δευτέρα πως θα παλέψει «σαν λιοντάρι» για να διατηρήσει το καθεστώς του απορρήτου στον αυστριακό τραπεζικό τομέα, προειδοποιώντας πως θα ασκήσει βέτο σε οιαδήποτε πρόταση που θέτει αυτό το καθεστώς σε κίνδυνο. Στο ίσιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντικαγγελάριος της χώρας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: