14.4.13

Στιγμές που έμειναν στην Ιστορία! (photos, videos)...



Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και το woop.gr, ανοίγει το… χρονοντούλαπο της ιστορίας και σας θυμίζει σημαντικές στιγμές από τις αναμετρήσεις των «αιωνίων», πάντα με γηπεδούχους τους Πειραιώτες.

Από τους μεγάλους Γιώργο Σιδέρη και Μίμη Δομάζο, ως τον... τζέντλεμαν, Χουάν Ραμόν Ρότσα και την «χρυσή αλλαγή» Βασίλη Παπαχρήστου.

Το απίστευτο ρεκόρ προσέλευσης θεατών, ο «ατίθασος» Ζλάτκο Ζάχοβιτς, αλλά και το ντέρμπι της σεζόν 2006-07 που κρίθηκε χάρις στον Έμπεντε.

Απολαύστε 10 σημαντικές στιγμές (5 για κάθε ομάδα) με την αρχή να γίνεται με τους «ερυθρόλευκους», ελέω του ότι είναι γηπεδούχοι.

Ερυθρόλευκες στιγμές…

Μέγα πάθος του κόσμου!


Τα ντέρμπι «αιωνίων» παραδοσιακά συγκεντρώνουν πάνω τους όλα τα... φώτα της δημοσιότητας, με τον κόσμο των δύο ομάδων να αδημονεί για αυτά. Το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, στις 18 Νοεμβρίου του 1984, μπορεί να τελείωσε χωρίς νικητή (0-0), ωστόσο έχει μείνει στην ιστορία, ως το ντέρμπι που είχε την μεγαλύτερη προσέλευση θεατών. Στο ΟΑΚΑ, όπου αγωνίζονταν ως γηπεδούχος εκείνη την περίοδο ο Ολυμπιακός, έδωσαν το «παρών» 74.452 θεατές, ένας αριθμός, ο οποίος αποτελεί ρεκόρ προσέλευσης, έως και σήμερα!




«Σφράγισε» το εισιτήριο για τον Βόλο ο Νικολούδης!

Στις 11 Μαΐου του 1980 ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τον Παναθηναϊκό, στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες, με το νικητή να έμενε «όρθιος» στην διεκδίκηση του τίτλου και τον χαμένο, να έβγαινε νοκ - άουτ. Ο Τάκης Νικολούδης στο 36’ χάρισε τη νίκη στους γηπεδούχους, οι οποίοι έτσι «σφράγισαν» το εισιτήριο για το μπαράζ στον Βόλο με τον Άρη, που βρήκε πάλι νικητές τους «ερυθρολεύκους».



Το μεγάλο «κανόνι» του Ολυμπιακού, αλλά και της Ευρώπης!

Η 15η Ιουνίου του 1969 είναι μία ημερομηνία, η οποία θα μείνει για πάντα «χαραγμένη» στην μνήμη του Γιώργου Σιδέρη. Ο μεγάλος «κανονιέρης», στο τελευταίο ματς της σεζόν κόντρα στον Παναθηναϊκό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ήθελε γκολ, καθώς διεκδικούσε την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ στην Ευρώπη. Ο «Φόντακας» έκανε την επιθυμία του πράξη στο 80’, πετυχαίνοντας το τελικό 2-1 υπέρ των Πειραιωτών. Αυτό ήταν το υπ’ αριθμόν 35 τέρμα στην σεζόν, χαρίζοντας του το «ασημένιο παπούτσι», καθώς ο Βούλγαρος Πίτερ Ζέκοφ, τον νίκησε στο… νήμα, σημειώνοντας 36 τέρματα με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Σόφιας.



Ο… άσσος στο μανίκι του αείμνηστου Αλκέτα Παναγούλια!

Τα μεγάλα ματς είναι για τους μεγάλους παίκτες, αλλά και τους ικανούς προπονητές. Ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς, που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα είναι ο αείμνηστος, Αλκέτας Παναγούλιας, ο οποίος την σεζόν 1986-87 ήταν στο πάγκο του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες στις 15 Φεβρουαρίου του 1987 υποδέχτηκαν τον Παναθηναϊκό με στόχο τη νίκη που θα τους έδινε προβάδισμα στην υπόθεση τίτλος. Αυτή ήρθε στο 69’ με τον Βασίλη Παπαχρήστου να ολοκληρώνει την ανατροπή (2-1) και να σημειώνει το καθοριστικό τέρμα. Ο Γιαννιώτης μέσος είχε περάσει αλλαγή μόλις ένα λεπτό νωρίτερα στην θέση του Μπονόβα και δικαίωσε με τον καλύτερο τρόπο τον προπονητή του, που τον… έριξε στην μάχη, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο ντέρμπι.



Το… τέλος του Ζάχοβιτς!

Στο ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στις 26 Μαρτίου του 2000, έπεσαν οι τίτλοι τέλους, ανάμεσα στους Πειραιώτες και τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο «ατίθασος» Σλοβένος, ο οποίος αποτελεί την δαναπανηρή μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έγινε «Τούρκος», όταν στο 64’ του κρίσιμου ντέρμπι για το τίτλο με τον Παναθηναϊκό, ο προπονητής του Αλμπερτίνο Μπιγκόν, έβαλε στην θέση του, την «χρυσή αλλαγή» όπως αποδείχτηκε, ελέω του γκολ που σημείωσε (2-2), Αλέξη Αλεξανδρή. Η συμπεριφορά του ήταν ανάρμοστη και αν δεν ήταν ο Τάσος Μήτροπουλος ίσως τα πράγματα να ήταν χειρότερα. Μετά και απ’ αυτό το σκηνικό ο Σλοβένος μπήκε σε «καραντίνα» και στο τέλος της σεζόν πωλήθηκε στην Βαλένθια.




Πράσινες στιγμές…

Γκολ για όσκαρ!

Ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουν σημειωθεί σε ντέρμπι «αιωνίων» είναι αυτό του Μίμη Δομάζου, το Μάρτιο του 1974, με ανάποδο ψαλίδι από το ύψος του πέναλτι στο 83’. Ο «στρατηγός» διαμόρφωσε το τελικό 1-1, ωστόσο αυτό που έχει «σημαδέψει» την αναμέτρηση είναι το θεαματικό του γκολ.

17/3/1974 ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 1-1 από dinosauros13

Ο... τζέντλεμαν Ρότσα!

Στα ντέρμπι συνήθως το κλίμα είναι τεταμένο τόσο στην κερκίδα όσο και στον αγωνιστικό χώρο. Βλέπετε και οι ίδιοι οι παίκτες, «ζουν και αναπνέουν» γι’ αυτά τα ματς, τα οποία παραδοσιακά κρίνουν τίτλους, αλλά και… καριέρες! Ωστόσο, οι ποδοσφαιριστές, καλούνται να δείξουν το καλό παράδειγμα με την συμπεριφορά τους στον αγωνιστικό χώρο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, το… φυτίλι μπορεί να πάρει φωτιά! Ένας από τους ποδοσφαιριστές, ο οποίος με το ήθος του «κόσμησε» αυτές τις συναντήσεις είναι ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος στις 9 Νοεμβρίου του 1985 και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό αποβλήθηκε στο 78’ για αντικανονικό μαρκάρισμα. Ο Αργεντινός, όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε, δυναμιτίζοντας το κλίμα, αλλά παραδέχτηκε το λάθος του, δίνοντας το χέρι στον διαιτητή και αφήνοντας άφωνους τους θεατούς του γηπέδου.




Πράσινη «λύτρωση» με ένα πρώην ερυθρόλευκο!

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1995, ο Παναθηναϊκός ήθελε το «τρίποντο» μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για να μην χάσει πολύτιμο έδαφος στην υπόθεση τίτλος και στην «μονομαχία» για την κορυφή με την ΑΕΚ. Οι «πράσινοι» κατάφεραν να «αποδράσουν» με 1-2 από την έδρα του Ολυμπιακού χάρις σε γκολ ενός πρώην «ερυθρόλευκου» στο 90’. Ο λόγος για τον Γιώργο Καπουράνη. Αυτή ήταν η τελευταία επικράτηση των «πρασίνων» στο παλιό «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και η προτελευταία στην έδρα του Ολυμπιακού έως και σήμερα.


Ολυμπιακός vs Εμπέντε!

Η καριέρα του στον Παναθηναϊκό μπορεί να μην ήταν αυτή που θα προσέμενε, ωστόσο, ο Εμπέντε θα μείνει στην μνήμη των φιλάθλων των «πρασίνων» για τις «σωτήριες» επεμβάσεις του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 4 Μαρτίου του 2007. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 89’, αλλά ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας, έως τότε έπαιζε σχεδόν μόνος του κόντρα στην ομάδα του Πειραιά. Ήταν μία τεράστια εμφάνιση που συνέβαλε τα μέγιστο στο τελικό 0-1 υπέρ των «πρασίνων».

Το ντέρμπι των Κυράστα και Γαλάκου!

Οι μετακινήσεις παικτών από Ολυμπιακό σε Παναθηναϊκό και το αντίθετο δεν είναι κάτι σύνηθες, ελέω της κόντρας των δύο ομάδων. Ειδικά τα παλαιότερα χρόνια, ήταν κάτι το αξιοσημείωτο, που δεν μπορούσαν να συγχωρέσουν οι φίλαθλοι των «αιωνίων» αντιπάλων. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1981, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε στην Πάτρα τον Παναθηναϊκό, στην πρεμιέρα της Α’ Εθνικής.
Πρόκειται για ένα ματς το οποίο διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή και μέσα σε πολύ έντονο κλίμα, ελέω δύο παικτών. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Γαλάκο και Κυράστα, οι οποίοι είχαν αφήσει τον Ολυμπιακό για να φορέσουν την φανέλα του Παναθηναϊκού.
woop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: