14.4.13

Αδειες TV...



Φτάσαμε ξανά στο γνωστό κομβικό σημείο. Στην κρίσιμη καμπή, όπου ο υπουργός Επικρατείας, Τύπου, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας κ.λπ. κ.λπ. πρέπει να πει το «ποίημα» για τις... τηλεοπτικές άδειες.
Και όπως κάθε φορά (μα κάθε φορά, εντάξει;), έρχομαι κι εγώ να θυμίσω εκείνη την αλησμόνητη συνέντευξη του Δημήτρη Ρέππα στο περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος», τον Δεκέμβριο του 1997. Και τι έλεγε εκεί ο υπουργός; Κάποια αποσπάσματα θα τα διαβάσετε παρακάτω, αλλά και ο τίτλος μόνο της συνέντευξής του αρκεί για να διεγερθούν οι σιελογόνοι αδένες κάθε media freak που σέβεται τον εαυτό του: «Τον Ιανουάριο ξεκινά η ρύθμιση του τηλεοπτικού χώρου»!

Επαναλαμβάνω, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους: τον Δεκέμβριο του 1997 δημοσιεύθηκε η συνέντευξη, άρα ο Δημήτρης Ρέππας όταν έλεγε για Ιανουάριο και ρύθμιση εννοούσε τον Ιανουάριο του 1998, όχι καμιά κοντινή στο δικό μας παρόν ημερομηνία. Και φυσικά, γράφτηκαν στο χιόνι οι εξαγγελίες του, όπως και οι εξαγγελίες όλων των επιγόνων του. Αναρωτιέμαι λοιπόν κι εγώ αν θα έχουν την ίδια τύχη οι δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου, ότι εκεί γύρω στον Ιούνιο θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις για τις άδειες της ψηφιακής τηλεόρασης...

«Πισινή»

Ή μάλλον θα έπρεπε να αναρωτιέμαι γιατί να μην έχουν την ίδια τύχη οι δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου. Ο ίδιος άλλωστε φρόντισε να κρατήσει μια «πισινή», προσθέτοντας ότι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει θα περάσουν πρώτα από διαβούλευση κομματική. Από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υποθέτω, γιατί δεν νομίζω ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα στείλει στον Πάνο Σκουρλέτη το νομοθετικό πακέτο για να πάρει μια γνώμη. Οπότε; Οπότε, βάσει της γνωστής τακτικής «πετάμε το μπαλάκι», περνάει η ευθύνη για όποιες αργοπορίες στα μικρότερα κόμματα της συμπολίτευσης, ύστερα έρχονται τα μπάνια του λαού, ακολουθεί κάποια δόση ευρωπαϊκής ενίσχυσης για να απασχοληθεί η κοινή γνώμη και πάει λέγοντας.

Δεν το εύχομαι, αλλά μη μου πείτε ότι είναι ένα σενάριο εξωπραγματικό. Γι' αυτό και οι εξαγγελίες αφορούν την ψηφιακή και μόνο εκδοχή των τηλεοπτικών αδειών. Γιατί αν ξεκινάγαμε πρώτα με τις αναλογικές και ύστερα με τις ψηφιακές, δεν θα μας έφτανε ούτε η νέα χιλιετία για να μπει το νερό στο αυλάκι. Ενώ τώρα, εν μέσω κρίσης, υπάρχει μια λογική στο τρεχαλητό του τύπου «μπας και προλάβουμε».

Γιατί; Διότι δεν βγαίνουν τα κουκιά. Είναι τόσο μεγάλα τα οικονομικά προβλήματα της τηλεοπτικής αγοράς, που ακόμη και οι πιο hard core ιδιοκτήτες το σκέφτονται το ευεργετικόν της υποθέσεως. Αμα δεν παίρνεις δουλειές, άμα οι μπίζνες έχουν στερέψει, για ποιο λόγο να το διατηρείς αυτό το τόσο ευρωβόρο παιχνιδάκι; Μόνο αμυντική μπορεί να είναι η στάση σου, στο στιλ «κάτσε να περάσει η μπόρα». Αν πάνω εκεί σου προσφέρουν ένα κοκαλάκι, ενδέχεται να πας και πάσο, να πεις «εντάξει» σήμερα, ενώ μέχρι χθες τα είχες στυλώσει τα πόδια στο πάτωμα.

Θεματικό «περιθώριο»

Ποιο κοκαλάκι; Υπάρχει πάντα το περιθώριο των θεματικών καναλιών, μιας και θα χωράνε ένα σωρό σε κάθε ψηφιακή συχνότητα. Υπάρχει επίσης το αμφίδρομον της ιστορίας, που μπορεί να φέρει πίσω ένα σωρό πελατάκια που τα έχει κλέψει το Ιντερνετ. Και να τα ξαναστρώσει μπροστά στο «γυαλί» για μια σειρά από ασχολίες. Από παιχνίδια απλά έως παιχνίδια με λεφτά και στοιχηματισμό. Μια απλή «γκανιότα» να κρατάει το κανάλι από όλα αυτά και να σου πώς ξαναγίνεται υγιής ο ισολογισμός του.

Υποθέτω ότι εκεί ποντάρει και η πολιτική εξουσία για να βάλει (αν θέλει...) μια τάξη στο χάος. Πρώτα βεβαίως θα μοιραστούν τα μερίδια από τους πραγματικά ισχυρούς και τους ουσιαστικά ενδιαφερομένους και κατόπιν θα κουνηθεί το οποιοδήποτε φύλλο. Αν τα βρουν μεταξύ τους, έχει καλώς, αν δεν τα βρουν, θα τρώμε εις τους αιώνας των αιώνων πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν προχωρήσαμε στην ψηφιακή μετάβαση. Και λοιπόν; Τη φοβάται ο βρεγμένος τη βροχή; Ή μήπως ξεχνάμε τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων που πληρώνουμε σε πρόστιμα κάθε χρόνο για τις εκατοντάδες χωματερές-ανοιχτές πληγές ανά την επικράτεια;

ΥΓ. 1: Σας είχα όμως υποσχεθεί και ολίγο Ρέππα. Ορίστε ένα απάνθισμα: «Πρέπει να οριοθετήσουμε επιτέλους το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτό είναι προς όφελος και των ίδιων των ιδιωτικών καναλιών. Οποιοι φάκελοι είναι οι καλύτεροι, με βάση τα κριτήρια που λέει ο νόμος, αυτοί θα πάρουν άδεια».

ΥΓ. 2: Μην ξεχνάμε και το εξής: συμφέρει αρκετούς να παραμείνει άναρχο το τηλεοπτικό τοπίο, για να ξεκαθαρίσουν και μερικούς λογαριασμούς με πρώην συνεταίρους και συνεργάτες.

Aπό τη στήλη "Μέσα & Media" (enet.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια: