8.5.13

ΚΑΡΛΑ: 180 εκατ. ευρώ για Λίμνη - φάντασμα...


Άπιαστο όνειρο αποδεικνύεται η πολυαναμενόμενη επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία, παρά τα 180 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για το μεγαλύτερο -ίσως- περιβαλλοντικό έργο της χώρας.

Πολλά από τα έργα έχουν βαλτώσει, ενώ...
ορισμένα παρουσιάζουν δυσλειτουργίες, σύμφωνα με καταγγελίες φορέων της περιοχής. Αν και έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ανασύσταση της Κάρλας, τα έργα που αναμενόταν να δώσουν λύση τόσο στην άρδευση των καλλιεργειών όσο και στο σοβάρό πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοικοι δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια προς την ολοκλήρωση τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ποιότητα των κατασκευών που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα.

Εκτός αυτού, περιστατικά όπως ο μαζικός θάνατος ψαριών αλλά και ο εγκλωβισμός και ο θάνατος τουλάχιστον 500 κορμοράνων σε αντλιοστάσιο της Κάρλας δημιουργούν μια εικόνα η οποία σίγουρα δεν συνάδει με εκείνη μιας λίμνης που η διαχείρισή της γίνεται με ορθό τρόπο. Σύμφωνα με φορείς της περιοχής, όπως το Κέντρο για τη Μελέτη και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λίμνης Βοιβηίδα-Κάρλα (ΚΕΜΕΒΟ), έργα όπως η δημιουργία ενός υγροτόπου που θα λειτουργούσε ως «φίλτρο καθαρισμού» για τα στραγγίσματα που καταλήγουν στην Κάρλα έχουν σταματήσει.

Την ίδια μοίρα, όπως αναφέρει ο Γιώργος Λαδόπουλος, πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού, έχει και το έργο ορεινής υδρονομίας. Μάλιστα, ένα από τα βασικά έργα της Κάρλας το αντλιοστάσιο στην περιοχή Πέτρα, δεν πρόλαβε καλά καλά να λειτουργήσει και τυλίχθηκε στις φλόγες λόγω βραχυκυκλώματος. Παράλληλα με όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας τα νερά της λίμνης είναι επιβαρημένα με τα στραγγίσματα αγροχημικών, γεγονός που οδηγεί σε φαινόμενα ευτροφισμού, ενώ ευνοεί και την ύπαρξη τοξικών μικροοργανισμών.

Εφ. REALNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: