23.5.13

24 νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση στον Νίγηρα, ομηρεία σε εξέλιξη...



Συνολικά 23 άνθρωποι, εκ των οποίων 18 στρατιωτικοί, ένας πολίτης και τέσσερις καμικάζι, σκοτώθηκαν σήμερα στη βομβιστική επίθεση που έγινε εναντίον στρατοπέδου στο Αγκαντέζ, στο βόρειο Νίγηρα και 13 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι...
έξι σοβαρά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ομηρεία σπουδαστών στρατιωτικής σχολής από τον έναν από τους δράστες της επίθεσης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

"Έχουν ληφθεί μέτρα για να συλληφθεί ο καμικάζι και να αφεθούν ελεύθεροι οι σπουδαστές της στρατιωτικής σχολής", διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντού Λάμπο.

Στην άλλη επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Αρλίτ, σε εγκαταστάσεις του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βόρεια του Αγκαντέζ, σκοτώθηκε ο καμικάζι και τραυματίστηκαν 13 εργαζόμενοι από τον Νίγηρα.

Εγκαταστάσεις του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva στο Αρλίτ Εγκαταστάσεις του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva στο Αρλίτ Την ευθύνη για τις δύο αυτές επιθέσεις που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με παγιδευμένα αυτοκίνητα ανέλαβε σε επικοινωνία της με το Γαλλικό Πρακτορείο η οργάνωση Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao).

"Χάρη στον Αλλάχ, πραγματοποιήσαμε δύο επιχειρήσεις κατά των εχθρών του Ισλάμ στον Νίγηρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Mujao Αμπού Ουάλιντ Σαχράουι. "Επιτεθήκαμε στην Γαλλία και στον Νίγηρα για την συνεργασία του με τη Γαλλία στον πόλεμο κατά της Σαρία", πρόσθεσε, απειλώντας για την πραγματοποίηση κι άλλων ενεργειών. "Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις κατά της Γαλλίας και όλων των χωρών που τάσσονται με τη Γαλλία κατά του Ισλάμ στον πόλεμο στο βόρειο Μάλι", κατέληξε.

Ο Νίγηρας μετέχει στην αφρικανική δύναμη που αναπτύχθηκε στο Μάλι μετά την επιχείρηση που εξαπέλυσε τον Ιανουάριο ο γαλλικός στρατός εναντίον των ενόπλων ισλαμιστικών ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, μεταξύ των οποίων η Mujao. Η Mujao είχε καταλάβει για πολλούς μήνες το 2012 την Γκάο, την μεγαλύτερη πόλη του βορείου Μάλι. Η στρατιωτική δύναμη από τον Νίγηρα ήταν η πρώτη που έφτασε στην πόλη αυτή μετά την απελευθέρωσή της από το γαλλικό στρατό στα τέλη Ιανουαρίου.

Την έντονη καταδίκη της για τις επιθέσεις αυτές στον Νίγηρα εξέφρασε σήμερα η Γαλλία. "Η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις που είχαν στόχο σήμερα το πρωί το στρατό του Νίγηρα στο Αγκαντέζ και εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύεται ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva στο Αρλίτ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φιλίπ Λαλιό, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του "στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν" από τις επιθέσεις αυτές. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς διαβεβαίωσε τον ομόλογό του τού Νίγηρα για την "πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας με τις αρχές του Νίγηρα στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων", συνέχισε ο Λαλιό. "Καλούμε τους Γάλλους που βρίσκονται στον Νίγηρα να ακολουθήσουν τις οδηγίες για μέτρα πρόληψης που τους έχουν δοθεί", κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: