11.5.13

Πάνω από 30 νεκροί σε διπλή βομβιστική επίθεση στη νοτιοδυτική Τουρκία...

Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 70.

Τα παγιδευμένα αυτοκίνητα ήταν...
σταθμευμένα μπροστά στο δημαρχείο και το ταχυδρομείο του Ρεϊχανλί, μιας πόλης 60.000 κατοίκων της επαρχίας Χατάι, οκτώ χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα.

Επισήμως επρόκειτο για δύο εκρήξεις αλλά μάρτυρες μιλούν για τρεις ή και περισσότερες, μεταδίδει η Hurriyet.
Το δημαρχείο υπέστη σοβαρές ζημιές και ένα ξύλινο κτίσμα που ήταν κοντά στο σημείο κατέρρευσε εξαιτίας των εκρήξεων, ενώ διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση σε μέρος της πόλης.
Ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει συνεχώς: το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν είπε ότι οι νεκροί είναι «πάνω από 30» και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 70.

Κάπως μεγαλύτερη η εκτίμηση των τουρκικών μέσων, «κοντά στους 40» οι νεκροί κατά το δίκτυο NTV.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε νωρίτερα σε σχόλιά του ότι ο αριθμός των θυμάτων (ήταν τότε γύρω στους 20) μπορεί να αυξηθεί.

Συνέδεσε ακόμη την επίθεση με τον εμφύλιο στη Συρία ή το Κουρδικό: «Διερχόμαστε ευαίσθητες εποχές, μπήκαμε σε μια νέα εποχή, τη διαδικασία επίλυση του Κουρδικού. Αυτοί που δεν μπορούν να ΄χωνέψουν' τη νέα εποχή, μπορεί να αναλάβουν τέτοιες ενέργειες», σημείωσε.

Και όπως πρόσθεσε, «ένα άλλο ευαίσθητο ζήτημα είναι ότι η περιχή του Χατάι [όπου βρίσκεται το Ρεϊνχαλί] είναι στα σύνορα με τη Συρία».

Η Τουρκία θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτεί, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις επιθέσεις.

«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την δύναμη της Τουρκίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα» τόνισε ο Νταβούτογλου, από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: