30.5.13

Πρόστιμα άνω των 400.000 ευρώ για παραπλάνηση των καταναλωτών...

Απάτη οι συσκευές απώθησης τρωκτικών και εντόμων, θεραπευτικό όζον, και «μπάλα πλυσίματος ρούχων»...
Πρόστιμα για παραβάσεις των διατάξεων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών κατά την προώθηση συσκευών απώθησης/εξάλειψης τρωκτικών και εντόμων, κατά την προώθηση και διάθεση του...
προϊόντος «μπάλα πλυσίματος ρούχων», καθώς και για χρήση παραπλανητικών ισχυρισμών, κατά την προώθηση προϊόντων, σχετικά με την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Συσκευές απώθησης τρωκτικών και εντόμων
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 45.000,00 ευρώ κατόπιν αυτεπάγγελτης έρευνας των αρμοδίων υπηρεσιών της στις εξής δύο εταιρείες:

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Επιπλέον, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας απαγορεύτηκε προσωρινά η κυκλοφορία του  προϊόντος «INSECT REPELLER» της πρώτης εκ των άνω εταιρείας και ζητήθηκε η απόσυρσή του από την αγορά, καθώς δεν συμμορφώνεται με της διατάξεις της οδηγίας 2006/95/ΕΚ ούτε  φέρει επί της συσκευασίας του ή επί του ίδιου του προϊόντος, ένδειξη τύπου. Προώθηση και διάθεση του προϊόντος «μπάλα πλυσίματος ρούχων»
Πρόστιμα συνολικού ύψους 178.500,00 ευρώ επιβλήθηκαν για παραβάσεις των διατάξεων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του ν.22521/94. στο πλαίσιο της προώθησης και διάθεσης των προϊόντων «μπάλες πλυσίματος ρούχων».
Όπως σημειώνει η ΓΓ, κατά την προώθηση και διάθεση στους καταναλωτές των προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν ισχυρισμοί που αφορούσαν την οικολογική, αντιμικροβιακή, απορρυπαντική και καθαριστική δράση τους καθώς και τη μη παρουσία χημικών σε αυτά κλπ, χωρίς ωστόσο να προσκομιστούν στις υπηρεσίες μας αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ακρίβεια των ισχυρισμών αυτών, παραπλανώντας έτσι τον καταναλωτή ως προς τη φύση, τα οφέλη, τα αναμενόμενα αποτελέσματα από  τη  χρήση τους, τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των δοκιμών ή ελέγχων του προϊόντος, τις προδιαγραφές και τα διακριτικά τους γνωρίσματα, οδηγώντας τον έτσι να λάβει απόφαση συναλλαγής που σε διαφορετική περίπτωση δε θα ελάμβανε.
Ειδικότερα, οι εταιρείες σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΓΓ Καταναλωτή, είναι οι ακόλουθες:

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Πρόστιμα για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την επίδραση προϊόντων στην υγεία 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Η ΓΓ Καταναλωτή επέβαλε και πρόστιμα συνολικού ύψους 295.000,00 ευρώ σε πέντε εταιρίες για παραβάσεις των διατάξεων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του ν.22521/94 κατά την προώθηση προϊόντων με χρήση παραπλανητικών ισχυρισμών σχετικά με την επίδρασή της στην ανθρώπινη υγεία.    Ειδικότερα, οι εταιρείες σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΓΓ Καταναλωτή, είναι οι παραπάνω.
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: