7.5.13

Στους 705 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός στο Μπαγκλαντές...

Στους 705 νεκρούς ανήλθε το πρωί της Τρίτης ο απολογισμός από την κατάρρευση του οκταόροφου βιομηχανικού κτηρίου Ράνα Πλάζα στο Μπαγκλαντές, καθώς, σχεδόν δύο εβδομάδες έπειτα από την τραγωδία της 24ης Απριλίου, έχουν...
πλέον εξανεμιστεί οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα.

Όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ο εκπρόσωπος του Στρατού, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργία έχουν έως τώρα φθάσει έως τα ερείπια του τέταρτου ορόφου.

Περίπου 3.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονταν ο κτήριο την ώρα της κατάρρευσης, εκ των οποίων οι 2.437 διασώθηκαν.

Οι προσπάθειες αναγνώρισης των θυμάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω του προχωρημένου σταδίου αποσύνθεσης στο οποίο βρίσκονται, πλέον, πολλά από τα πτώματα που ανασύρονται από τα χαλάσματα. Πολλοί από τους διασώστες εργάζονται φορώντας μάσκες και χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες αποσμητικών χώρου.

Το Ράνα Πλάζα ανεγέρθη σε ακατάλληλο έδαφος, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντάκα, δίχως τις απαραίτητες άδειες δόμησης. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή του ήταν κακής ποιότητας, καθώς δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τις ανάγκες ενός βιομηχανικού κτηρίου, ενώ οι τρεις τελευταίοι όροφο προστέθηκαν παράνομα.

Το κτήριο στέγαζε πέντε εργοστάσια ενδυμάτων. Ως αιτία της κατάρρευσης έχουν προσδιορισθεί οι δονήσεις που προκλήθηκαν από τέσσερις μεγάλες ηλεκτρογεννήτριες, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία έπειτα από βραχυκύκλωμα.

Το περιστατικό προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή στο Μπαγκλαντές, δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα ενδυμάτων στον κόσμο, όπου πολλοί εργάτες αμείβονται με λιγότερα από 40 δολάρια ανά μήνα. Η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα ήλθε λίγους μήνες αφότου 111 εργάτες έχασαν τη ζωή τους σε ένα άλλο εργοστάσιο ενδυμάτων τον Νοέμβριο.

Οι τραγωδίες αυτές προκάλεσαν και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές να έρχεται σε συμφωνία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας του ΟΗΕ για ριζική βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνθηκών εργασίας στην ασιατική χώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: