1.5.13

Δεκάδες τραυματίες και 72 συλλήψεις στην Κων/πολη στα επεισόδια Πρωτομαγιάς ( ΒΙΝΤΕΟ)...

Περίπου 25 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί, τραυματίσθηκαν και άλλοι 72 συνελήφθησαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην...
Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πόλης, Αβνί Μουτλού.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτλού, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν «ακραίες» ομάδες, που αριθμούσαν περίπου 3.500 άτομα, άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, μεταλλικά αντικείμενα και βόμβες Μολότοφ κατά των αστυνομικών.

Περίπου το 50% της αστυνομικής δύναμης της τουρκικής πρωτεύουσας, ήτοι περίπου 20.000 άνδρες, είχαν επιστρατευθεί προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα την εμβληματική πλατεία Ταξίμ, όπου είχε απαγορευθεί η είσοδος λόγω συνεχιζόμενων εργασιών.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου AFP κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες μεταξύ των συγκεντρωμένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέστησαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων που εκτόξευσε η αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι την Πρωτομαγιά του 1977 άγνωστοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της συγκέντρωσης, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και το θάνατο 34 ανθρώπων.

Η Πρωτομαγιά καταργήθηκε ως επίσημη εορτή στην Τουρκία έπειτα από ο πραξικόπημα του 1980, αλλά θεσμοθετήθηκε εκ νέου το 2010...
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: