31.5.13

Ο Ακης μου άνοιξε μια βαλίτσα με 80 εκατ. δραχμές...



Σε αποκαλύψεις προέβη ο εξάδελφός του Ακη, Νικόλαος Ζήγρας, για το μαύρο χρήμα που ο πρώην υπουργός φέρεται να εισέπραξε από μίζες για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Ζήγρας είπε στο δικαστήριο ότι...
ήταν ο ίδιος που μετέφερε στον πρώην υπουργό βαλίτσα με χρήματα, που όπως είπε είχε παραλάβει από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, προκειμένου να αγοραστεί το ακίνητο της Δεινοκράτους.

«Σε μένα παραδόθηκε η βαλίτσα από τον Μιχαηλίδη και τα πήγα στον Τσοχατζόπουλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος, ενώ σε ερώτηση του Προέδρου αν άνοιξε τη βαλίτσα και είδε ότι έχει μέσα μετρητά, απάντησε:

«Ο Τσοχατζόπουλος την άνοιξε μπροστά μου και είχε μέσα γύρω στα 80 εκατ. δραχμές».

Ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου είπε ακόμα στο δικαστήριο ότι την περίοδο εκείνη η εταιρεία Bluebell ήθελε να αγοράσει ένα ακίνητο. «Το ακίνητο αυτό εγώ δεν το ήξερα. Το επέλεξε ο Τσοχατζόπουλος», επεσήμανε.

Παράλληλα ο κ. Ζήγρας δήλωσε στο δικαστήριο πώς δεν είχε σχέσεις με την κόρη του πρώην υπυοργού Αρετή Τσοχατζοπούλου στην οποία πέρασε τελικά το ακίνητο της Δεινοκράτους, αλλά ούτε και με τη Βίκυ Σταμάτη, σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου που σήμερα είναι παρούσα στο δικαστήριο.

Όπως δε ξεκαθάρισε ο κ. Στέλιος Γκαρίπης, συνήγορος του κ. Ζήγρα, ο εντολέας του δεν είχε σχέση με συγκατηγορούμενους του, καθώς όπως είπε, όλες οι εντολές προέρχονταν από τον Ακη.

Πάντως οι δηλώσεις αυτές του κ. Ζήγρα στο δικαστήριο προκάλεσαν την παρατήρηση του προέδρου της έδρας κ. Χρήστου Κατσιάνη, ο οποίος είπε απευθυνόμενος προς τον κατηγορούμενο: «Δηλαδή τώρα μας δίνετε την απολογία σας με δόσεις;».

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε να μην επιτρέψει την περαιτέρω εξέταση των κατηγορουμένων σε αυτό το στάδιο της δίκης, με εξαίρεση διευκρινιστικές δηλώσεις που μπορούν να γίνουν από τους κατηγορουμένους, εφόσον χρειαστεί.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία επανήλθε το θέμα της μίζας του 10%, που όπως είπε χθες καταθέτοντας ο εφοριακός κ. Παναγιώτης Βλάχος, ήταν «προσυμφωνημένη» να δοθεί από τα 250 εκατ. δολάρια της σύμβασης για τα TORM1.

Η εισαγγελέας της έδρας κυρία Γεωργία Αδειλίνη ρώτησε τον κ. Βλάχο αν μπορεί να διευκρινίσει στο δικαστήριο αν η μίζα αυτή του 10% ήταν επί των 800 εκατ. δολαρίων που ήταν το τίμημα για όλη τη σύμβαση ή μόνο επί της αξίας των αντισταθμιστικών οφελημάτων.

«Εγώ ασχολήθηκα με τα 25 εκατ. δολάρια που φεύγουν από την Antey», είπε ο κ. Βλάχος.

Στο σημείο εκείνο της διαδικασίας το λόγο ζήτησε και έλαβε ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην συνεργάτης του Ακη, ο οποίος διευκρίνισε στο δικαστήριο οτι το 10% ήταν η νόμιμη αμοιβή της εταιρείας Drumilan βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί με την εταιρεία Antey για την προμήθεια των TOR-M1.

«Η σύμβαση προβλέπει υλοποίηση των αντισταθμιστικών με 10%», είπε ο κ. Σμπώκος υποστηρίζοντας ότι το 10% δεν ειναι μίζα που εισέπραξε ο πρώην υπουργός Άμυνας αλλά το υποτιθέμενο συμβατικό τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία Antey στην Drumilan.

Ακομη ο κ. Σμπωκος ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι στο διάστημα 1997 – 1998 δεν υπήρχε καν ακόμα προσφορά και πρόγραμμα από την Antey και ότι το όλο θέμα ηταν στον «αέρα».

Παράλληλα, λίγο νωρίτερα, την αντίδραση της Βίκυς Σταμάτη προκάλεσε η αναφορά του κ. Γκαρίπη ότι το 1997 σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού στην Εθνική τράπεζα υπήρξε κατάθεση 2,5 εκατ. από τον Ν. Ζήγρα.

«Δεν το γνωρίζω αυτό. Αν είναι δυνατόν», είπε η Βίκυ Σταμάτη.

Τέλος, η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου και συγκατηγορούμενή του, είπε στο δικαστήριο ότι έγινε εκπρόσωπος της Bluebell με πληρεξούσιο έγγραφο του Νικόλαου Ζήγρα, και υποστήριξε ότι η ίδια δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με αυτές τις εταιρείες.

Το 2005, όπως ανέφερε η κυρία Λαμπροπούλου, όρισε εκπρόσωπο της Bluebell, τον Ευτύχιο Ατσοπάρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: