28.5.13

Εξαρση κρουσμάτων AIDS και ηπατίτιδας C στην Ελλάδα...

... λόγω χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών...
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι για τη χώρα μας τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA). Ανάμεσα στα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν τη...
διακίνηση και τη χρήση των ναρκωτικών στην Ευρώπη ξεχωρίζει με μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων AIDS που οφείλονται σε χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών.

Ενώ η γενικότερη μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή τάση γύρω από το AIDS είναι πτωτική, οι μόνες χώρες που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων είναι η Ελλάδα και η Ρουμανία. Συγκεκριμένα μέσα στο 2011 παρουσιάστηκαν συνολικά 1.507 νέα κρούσματα του ιού. Τα 353 εξ αυτών, δηλαδή το 23% εμφανίστηκαν σε Ελλάδα και Ρουμανία. Για το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε μετά βίας το 2% (31 κρούσματα επί των 1469 στο σύνολο).

Υψηλότερα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι και τα κρούσματα ηπατίτιδας C στη χώρα μας. Από τις πέντε χώρες που έχουν επίσημα στοιχεία για την τελευταία πενταετία, οι Ιταλία Πορτογαλία και Νορβηγία σημείωσαν πτώση, ενώ Ελλάδα και Κύπρος είχαν άνοδο.

Από εκεί και πέρα, βάσει των στοιχείων της EMCDDA ένας στους τέσσερις (25%) Ευρωπαίους έχει κανει χρήση ναρκωτικών ουσιών έστω και μία φορά. Πιο δημοφιλής ουσία είναι η κάνναβη και ακολουθεί η κοκαϊνη που εισάγεται στην αγορά κυρίως μέσω της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Αντιθέτως, η ηρωίνη προέρχεται κυρίως από το Αφγανιστάν και μπαίνει στην Ευρώπη από τα Βαλκάνια μέσω Τουρκίας. Ανησυχητικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στο 2012 βρέθηκαν 73 νέες διεγερτικές ουσίες, οι περισσότερες εκ των οποίων παρασκευάστηκαν στην Ευρώπη. Αλλες ήρθαν στην Γηραιά Ηπειρο είτε από την Κίνα είτε από την Ινδία και πωλούνται ως νόμιμα διεγερτικά λόγω των παραπλανητικών ετικετών που έχουν στη συσκευασία.

Στοιχεία

Το 2012 15,4 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-34 έκαναν χρήση κάνναβης. Αλλοι 2,5 εκατομμύρια νεαροί έκαναν χρήση κοκαϊνης και 1,7 εκατομμύρια έκαναν χρήση αμφεταμινών.

Το 2011 109.000 χρήστες εισήχθησαν για θεραπεία και δήλωσαν ως κύρια ουσία εξάρτησης την κάνναβη, κατατάσσοντας την έτσι πρώτη στη λίστα των πιο εθιστικών ουσιών...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: