21.5.13

Φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων από την Apple...


Γερουσιαστές καταγγέλλουν ότι η Apple απέφυγε την καταβολή φόρων στις ΗΠΑ, δημιουργώντας υπεράκτιες (offshore) εταιρείες που δεν ανήκουν πουθενά φορολογικά.
Τι κι αν η Apple αποτελεί την πιο κερδοφόρα αμερικανική τεχνολογική εταιρεία; Σύμφωνα με τους...
ισχυρισμούς της αμερικανικής Γερουσίας, η εταιρεία απέφυγε να καταβάλλει δισεκατομμύρια σε φόρους στις ΗΠΑ δημιουργώντας ένα δίκτυο θυγατρικών offshore εταιρειών σε διάφορες ηπείρους.

Συγκεκριμένα, η Apple δημιούργησε τρεις θυγατρικές με έδρα την Ιρλανδία, οι οποίες φαίνεται να μην ανήκουν φορολογικά κάπου. Μέλος της επιτροπής της Γερουσίας χαρακτήρισε τις εταιρείες αυτές ως αόρατες. Μάλιστα, η βασική θυγατρική, στην οποία ανήκουν όλα τα ευρωπαϊκά καταστήματα λιανικής, δεν έχει καταβάλλει καθόλου φόρο εισοδήματος τα τελευταία πέντε χρόνια. Άλλη θυγατρική, με έδρα το Κορκ της Ιρλανδίας, έλαβε 29,9 δις. δολάρια σε μερίσματα από άλλες υπεράκτιες θυγατρικές της Apple από το 2009 μέχρι το 2012, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών παγκόσμιων καθαρών κερδών της. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν απασχολούν καθόλου προσωπικό και διοικούνται από μεγαλοστελέχη των κεντρικών της Apple, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.

Η επιτροπή δήλωσε πως η φορολογική αυτή ρύθμιση, που χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως «η επιτομή της φοροδιαφυγής», επέτρεψε στην Apple να καταβάλλει ένα πολύ μικρό ποσοστό φόρου για τα κέρδη της στο εξωτερικό χάρη στις ιρλανδικές αυτές εταιρείες, που δεν ανήκουν «πουθενά» φορολογικά.

«Η Apple δεν ήταν ικανοποιημένη με τη μεταφορά των κερδών της σε έναν υπεράκτιο φορολογικό παράδεισο. Γι’ αυτό δημιούργησε offshore εταιρείες, που φαίνεται να έχουν κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά δεν ανήκουν πουθενά φορολογικά. Διεκδίκησε με επιτυχία το Άγιο Δισκοπότηρο της φοροδιαφυγής,» δήλωσε ο Γερουσιαστής Carl Levin, ο οποίος διατελεί και πρόεδρος της Μόνιμης Υποεπιτροπής Ερευνών της Γερουσίας.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι μόνο, τα κέρδη της εταιρείας από τη διεθνή της δραστηριότητα ανήλθαν στο 61% των συνολικών της εσόδων.

Η τακτική που ακολουθεί η Apple δεν θεωρείται ωστόσο παράνομη αλλά είναι η μοναδική ίσως αμερικανική πολυεθνική εταιρεία που θα υποβληθεί σε έλεγχο για το λόγο αυτό. Τους τελευταίους μήνες, οι ευρωπαϊκές αρχές αποκάλυψαν πως και άλλες εταιρείες έχουν υιοθετήσει στρατηγικές αποφυγής της φορολογίας, όπως η Google, τα Starbucks και η Amazon, προκαλώντας δημόσια οργή και ωθώντας αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν το διάλογο για την λήψη μέτρων που θα κλείσουν τα κενά της φορολογικής νομοθεσίας.

Από την πλευρά της η Apple δήλωσε πως δεν χρησιμοποιεί «φορολογικά τεχνάσματα» και η ύπαρξη θυγατρικών στην Ιρλανδία δεν μειώνει τις φορολογικές της υποχρεώσεις στις ΗΠΑ, καθώς θα καταβάλλει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια σε φόρους για το οικονομικό έτος 2013.

Πηγή: The Guardian, Today Online, New York Times
Κανόνη Κατερίνα
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: