23.5.13

Σαμαράς: Θα ακολουθήσουμε το ιρλανδικό πρότυπο (BINTEO) ...



Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες…
Το οικονομικό μοντέλο της Ιρλανδίας, το οποίο βασίστηκε στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη χαμηλή φορολόγηση εξήρε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε...
συνάντηση με τον Έντι Κένι, παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή χώρα έπεσε επίσης σε βαθιά οικονομική κρίση και εφάρμοσε υφεσιακά μνημόνια.

Κατά τη γνώμη του Αντ.Σαμαρά, η περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία αντιμετώπισε διαφορετικά οικονομικά προβλήματα σε σύγκριση με την Ελλάδα (εκεί εστιάστηκαν στις τράπεζες), αποδεικνύει ότι το Μνημόνιο δεν είναι δρόμος χωρίς τελειωμό.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, «πολύ σύντομα», η κυβέρνηση θα εφαρμόσει flat φορολόγηση ύψους 15% και πως ήδη επιδιώκει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% - αναγνώρισε ότι ο αυξημένος φόρος δεν αποδίδει.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ανεργία των νέων θα αντιμετωπιστεί με επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία «business friendly χώρα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στρώνουμε κόκκινο χαλί στους ξένους επενδυτές». Σημείωσε δε ότι αναμένει πρωτοβουλίες και από τους Έλληνες επιχειρηματίες, τους οποίους κάλεσε να επενδύσουν ώστε να αυξηθεί η απασχόληση.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και προεδρεύων της ΕΕ, ο οποίος ήταν από τους λίγους συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά όταν εκείνος αντιμετώπιζε βαρύ κλίμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διαμήνυσε ότι η χώρα του θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο αξιωματούχοι μετέβησαν για γεύμα στο Μουσείο της Ακρόπολης, προκειμένου να συζητήσουν θέματα αξιοποίησης της διασποράς των δύο χωρών.

*Οι επαφές με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό διεξάγονται την ημέρα γεννεθλίων του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συμπληρώνει τα 62 χρόνια.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: