2.5.13

«Πες μου, πού είναι ο Θεός;» ...



Ένας άθεος γέρος αντιμέτωπος με τρεις πιστούς κάτω από ένα κιόσκι του Φλοίσβου...

Μεγάλη Δευτέρα λίγο μετά το πρώτο μπάνιο στο Μπάτη. Τραβηγμένες μούρες, ζευγάρια, γυμνόστηθες μαυρισμένες 70χρονες με το κορμί τους απλωμένο στα βράχια(σ.σ Κι όμως...

υπάρχουν!), tattoos της «φυλακής του Νότου», ψητά καλαμπόκια και αθλητικά παπούτσια στην ωραιότερη εποχή του χρόνου. Μόνο ο ήχος της θάλασσας και οι φωνές. Κανένας ρακετόβιος! Και φέτος η ίδια «σκοτεινή» σκέψη κακού παιδιού: Μια μεγάλη φωτιά με όλες τις ρακέτες του κόσμου μέσα σε αυτή. Να μην μείνει μια.

Λίγο πιο κάτω. Ένας άντρας σίγουρα πάνω από εβδομήντα κάθεται κάτω από το κιόσκι μαζί με άλλους δυο άντρες και μια γυναίκα. Είναι μικρότεροι του. Φαίνονται κουρασμένοι, φαίνεται ετοιμοπόλεμος. Ανοίγει τα χέρια προς τη θάλασσα: «Πες μου. Πού είναι ο Θεός; Δεν υπάρχει Θεός. Ο Θεός είναι αυτό που ζούμε τώρα» λέει απευθυνόμενος στους τρεις.

Οι άλλοι είναι οργισμένοι και του λένε, του λένε, του λένε: Για τα Ευαγγέλια που γράφτηκαν με την φώτιση του Θεού, για το ότι όταν πεθάνουμε θα πάμε στην αγκαλιά του Θεού, για τον Χριστό που συμπαθούσε τον Βούδα(!), για το ότι και «εσύ που είσαι άπιστος πιστεύεις σε κάτι στην μη ύπαρξη του Θεού», για την βοήθεια Του. Και εκείνος απτόητος, ένας μοναχικός ιππότης που πολεμάει έναν αόρατο εχθρό στριφογυρίζει το σπαθί του στον αέρα. «Όταν πεθάνουμε δεν θα πάμε στην αγκαλιά του Θεού θα πάμε στα δοντάκια των σκουληκιών. Χρατς, χράτς! Που το ξέρεις εσύ ότι ο Χριστός συμπαθούσε τον Βούδα; Ήσουν μπροστά; Και όποιος δεν έχει πειράξει κανέναν στη ζωή του και δεν πιστεύει σε Αυτόν, τι ακριβώς θα πάθει όταν κλείσει τα μάτια του; Ποια Ευαγγέλια; Τα Ευαγγέλια τα προσαρμόζουν οι παπάδες όπως του συμφέρει. Έχεις δει τι κάνουν;».

«Δεν ντρέπεσαι» του λέει η γυναίκα «Ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα και λες τέτοια λόγια. Εμένα ο Θεός με έχει βοηθήσει όταν χρειάστηκα την Βοήθεια Του. Στο νοσοκομείο..». «Στον νοσοκομείο οι γιατροί σε βοήθησαν δεν σε βοήθησε ο Θεός» την διακόπτει ο άντρας. Φωνάζουν όλοι δυνατά. Ένα υπαίθριο τηλεοπτικό πάνελ που σε λίγο θα βγάλει ένα χερουβίμ στην οθόνη για να τους μιλήσει για τις συνήθειες του Θεού( «Τα βράδια παίζει ρουλέτα πάνω από τα κεφάλια σας. Σε όποιον κάτσει η μπίλια την «έκατσε»! Γεννήθηκε γέρος με άσπρη γενειάδα αλλά έχει όμως την καρδιά μικρού παιδιού. Μπορεί να σας φαίνεται σκληρός αλλά είναι ψυχούλα!» λέει το χερουβίμ λίγο πριν πέσει η ζωντανή σύνδεση με το υπερπέραν)

«Είσαι μόνος σου χωρίς το Θεό» του λέει ένας από τους άντρες. «Ότι και να συμβεί ο Θεός είναι δίπλα μας. Δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Είναι μια συντροφιά» καταλήγει. «Όλοι είμαστε μόνοι μας και δεν είμαστε. Έχω αυτούς(σ.σ λέει κάποια ονόματα) και αυτή την στιγμή έχω εσάς. Και όλοι θα πεθάνουμε μόνοι» συνεχίζει ο άθεος γέρος.

«Είσαι μόνος σου γιατί τις γυναίκες τις έβλεπες μια ζωή σαν ένα κομμάτι κρέας. Πήγαινε τώρα στην ηλικία σου να δούμε «πέφτει» καμία; (γελάκια). Μπορείς να κυνηγήσεις πιτσιρίκες;» ακούστηκε η πιστή ρίχνοντας ένα χτύπημα κάτω από την ζώνη.

«Στην ηλικία μου οι γυναίκες είναι του διαβόλου σας. Δεν τις πλησιάζω γιατί έρχονται μόνο για τα λεφτά» απάντησε και σηκώθηκε να φύγει από το υπαίθριο πάνελ περισσότερο κουρασμένος παρά τσαντισμένος. Έβλεπα την πλάτη του καθώς απομακρυνόταν και σκεφτόμουν ότι σηκώνει στους γέρικους ώμους του ολόκληρο το βάρος της ύπαρξης του. Αυτό που σηκώνουν όλοι όσοι δεν το εναποθέτουν αλλού. Σε άλλους φαίνεται τόνος σε αυτόν φαινόταν πούπουλο.


Βαγγέλης Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: