18.5.13

Αρωματικά φυτά κατά… κουνουπιών...

Στο αποκορύφωμα βρίσκονται, τον τελευταίο μήνα στα φυτώρια της Μαγνησίας οι πωλήσεις, αρωματικών φυτών και βοτάνων. Οι ιδιοκτήτες τους φέτος για πρώτη φορά ξεπουλούν τα γλαστράκια δεντρολίβανου, λεβάντας, ρίγανης, δυόσμου, λουίζας και φασκόμηλου. Οι λόγοι...
σύμφωνα με τους γεωπόνους είναι ότι έχουν μικρό κόστος, διακοσμούν τα μπαλκόνια και συμβάλουν κατά των κουνουπιών!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Όπως παρατηρούν γεωπόνοι, φέτος τα αρωματικά φυτά κερδίζουν έδαφος έναντι των λουλουδιών, καθώς πέρα από το άρωμα τους χαρίζουν και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε γλάστρες στο μπαλκόνι και δε χρειάζονται μεγάλη φροντίδα. Μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και σε μπαλκόνια που δεν τα βλέπει πολύ ο ήλιος.

Γεωπόνοι σε φυτώρια της Μαγνησίας επισημαίνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι με λίγη οργάνωση και ελάχιστο κόπο, μπορούμε να έχουμε φρέσκα αρωματικά φυτά στο πιάτο μας. Η γεωπόνος κ. Χρύσα Χουλιάρα, παρατηρεί ότι πράγματι οι καταναλωτές στρέφονται προς τα αρωματικά φυτά καθώς χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στην μαγειρική αλλά συμβάλουν και στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Χαρακτηριστικά η κ. Χουλιάρα αναφέρει «Φέτος παρατηρείται έλλειψη ρευστότητας και ο κόσμος επιλέγει να αγοράζει φυτά που θα του μείνουν και δεν θα είναι μόνο για μια χρονιά».

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου για να καλλιεργηθούν, αρωματικά φυτά και βότανα στο μπαλκόνι χρειάζονται μερικές γλάστρες και ζαρντινιέρες , χώμα για να γεμίσουν οι γλάστρες, πιατάκια κάτω από τις γλάστρες για να συλλέγουν το νερό που περισσεύει και λίγο χαλίκι.

Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια φυτώριου κ. Ιωάννα Θανοπούλου, επισημαίνει ότι αρωματικά βότανα, με έντονοάρωμα όπως η αρμπαρόρριζα, το δεντρολίβανο, ο δυόσμος, η μέντα, τοποθετημένα ή φυτεμένα κοντά στο χώρο που καθόμαστε, απωθούν τα κουνούπια που δεν συμπαθούν καθόλου τη μυρωδιά τους. Η κ. Θανοπούλου αναφέρει ότι «πραγματικά φέτος έχουμε αύξηση πωλήσεων στα αρωματικά φυτά, μόνο όμως στα μικρά όχι στα μεγάλα». Τέλος, να σημειωθεί ότι τα αρωματικά φυτά κοστίζουν από 0.80 λεπτά έως 1,50 ευρώ.

Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: