22.5.13

Ασπίδα για τις γνωστικές λειτουργίες η μεσογειακή διατροφή...

Οι ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής έχουν αποδειχθεί από πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στο εξωτερικό, οι οποίες έδειξαν ότι οι τροφές που περιλαμβάνει προστατεύουν από τα ...
καρδιακά επεισόδια, το εγκεφαλικό, το παιδικό άσθμα, ακόμη και από τον καρκίνο.

Σ' αυτές έρχεται να προστεθεί και μια νέα μελέτη που διεξήχθη στην Ισπανία, η οποία έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ πιο ωφέλιμη για τον εγκέφαλο από ό,τι μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ναβάρα διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τον εγκέφαλο από τη φθορά και διατηρεί τις γνωστικές λειτουργίες σε καλή κατάσταση, ακόμη και στα άτομα που έχουν περάσει την ηλικία των 60 ετών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 522 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 55 έως 80 ετών, οι οποίοι διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω οικογενειακού ιστορικού, υπέρτασης, παχυσαρκίας κτλ, αλλά δεν είχαν υποστεί ποτέ καρδιακή προσβολή.

Οι επιστήμονες τους χώρισαν σε τρεις ομάδες – μία που ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μία που κατανάλωνε τροφές με χαμηλά λιπαρά και μία που ακολουθούσε επίσης μεσογειακή διατροφή, αλλά με έμφαση στους ξηρούς καρπούς.

Όπως διαπίστωσαν, εκείνοι που ανήκαν στην πρώτη και την τρίτη ομάδα παρουσίαζαν σαφώς υψηλότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ σε σχέση με τους υπόλοιπους, ακόμη και αν είχαν οικογενειακό ιστορικό άνοιας ή κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές που προκαλεί το οξειδωτικό στρες, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις πολυφαινόλες που περιέχουν πολλές τροφές, όπως το ελαιόλαδο...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: