21.5.13

Δεκάδες νεκροί από ανεμοστρόβιλο στην Οκλαχόμα...

Σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής κήρυξε ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Οκλαχόμα μετά το πέρασμα των φονικών ανεμοστρόβιλων, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να πλήττει το προάστιο Μουρ της πόλης της Οκλαχόμα σκορπίζοντας το θάνατο σε 91 κατοίκους του, εκ των οποίων 20, ήταν παιδιά.

Στο...
προάστιο Μουρ των 50.000 κατοίκων καταστράφηκαν ολοσχερώς δύο σχολεία, ένα νοσοκομείο και εκατοντάδες σπίτια, όπως μετάδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι KFOR-TV, επικαλούμενο δηλώσεις του ιατροδικαστή της πολιτείας.

Σήμερα μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη από τις σωρούς των ερειπίων και τα αυτοκίνητα που έχουν μαζευτεί ανεβασμένα, αρκετά από αυτά, το ένα πάνω στο άλλο, ενώ όλοι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Μικρές φωτιές καίνε, ακόμα, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες καθώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο στα συντρίμμια των κτιρίων, που ισοπεδώθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο, κυρίως, στα χαλάσματα του Δημοτικού Σχολείου Plaza Towers, όπου εκφράζονται φόβοι ότι έχουν εγκλωβιστεί 24 μαθητές.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι ένα ακόμη δημοτικό σχολείο και ένα νοσοκομείο. Σημαντικές ζημιές υπέστη και το Ιατρικό Κέντρο της Μουρ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις των αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα της τοπικής αστυνομίας που επιθυμεί την απρόσκοπτη αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια των κτιρίων.

Η Οκλαχόμα ενεργοποίησε την Εθνική Φρουρά, ενώ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων ενεργοποίησε ομάδες της για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και να συντονίσουν τις διάφορες υπηρεσίες που μετέχουν στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες ενώ νοσηλεύονται στην πόλη της Οκλαχόμα 230 άνθρωποι χτυπημένοι από το σαρωτικό πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, ανάμεσά τους, 70 παιδιά.

Ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος εύρους δύο μιλίων κατατάσσεται στο επίπεδο EF4, ενώ οι άνεμοι που αναπτύχθηκαν έπνεαν με ταχύτητα 200 μίλια την ώρα (περίπου 320 χλμ/ώρα).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η βοήθεια προς την πολιτεία της Οκλαχόμα, που κηρύχτηκε σε κατάσταση μεγίστης καταστροφής, περιλαμβάνει χρηματική ενίσχυση για προσωρινή στέγαση και επισκευές στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές και βοήθεια για τα ανασφάλιστα ακίνητα.

Ο αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβερνήτη της Οκλαχόμα Μαίρη Φέιλιν νωρίς χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Την περασμένη Πέμπτη, 10 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το Τέξας προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: