4.5.13

Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία...




Νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι των διεθνών πιστωτών της χώρας, εξήγγειλε το βράδυ της Μ. Παρασκευής ο ...
πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιου σε διάγγελμά του προς τους πολίτες.
Η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη, η αύξηση των εργασίμων ωρών από τις 35 ώρες στις 40 εβδομαδιαίως για τους δημόσιους λειτουργούς και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, είναι μεταξύ των νέων μέτρων που ενδέχεται να απορριφθούν ως αντισυνταγματικά.
Ο επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης εξήγγειλε κατά κύριο λόγο την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη, καθώς κι ένα σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος με την επιβολή έκτακτων εισφορών, από την οποία θα εξαιρούνται μόνο όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη.

Ακόμη, ο Πάσους Κοέλιου επίσης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να αυξήσει τις ώρες εργασίας από τις 35 στις 40 την εβδομάδα για τους δημόσιους λειτουργούς, κάτι που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, επί συνόλου —κατά εκτιμήσεις— 700.000.
«Τα μέτρα που ανακοινώνω αντιπροσωπεύουν, στον σύνολό τους, (εξοικονομήσεις) περίπου 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρονικό ορίζοντα ως το 2015», διευκρίνισε.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της δεξιάς πορτογαλικής κυβέρνησης έχει στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 6 δις ευρώ ως το 2016.
«Εάν διστάζαμε τώρα, αυτό θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία που έχουμε ήδη ανακτήσει», δήλωσε ο Κοέλιου, προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να αποφευχθεί ένα δεύτερο μνημόνιο.

Με τις νέες περικοπές, το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,5% του ΑΕΠ της φέτος, στο 4,0% το 2014 και εντέλει στο 2,5% το 2015, κάτω δηλαδή από το όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ.

Το μεσοπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα υπόκειται στην έγκριση της Τρόικας, η οποία χορήγησε στη Λισαβόνα ένα δάνειο 78 δις ευρώ πριν από δύο χρόνια.
Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η πορτογαλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί 2,3% φέτος και να αναπτυχθεί 0,6% το 2014, ενώ η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 18%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

«Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους για να διορθώσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα που προέκυψε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου», είπε ο Κοέλιου. «Ο δρόμος πρέπει να περάσει από την διαρθρωτική μείωση των δημοσίων δαπανών», πρόσθεσε ο ίδιος.



Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πως θα λάβει η συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας να απορρίψει ως αντισυνταγματικά προηγούμενα μέτρα λιτότητας, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον περασμένο μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε, κρίνοντάς τα αντισυνταγματικά, μέτρα η αξία των οποίων υπολογίστηκε σε 1,3 δις ευρώ —από το συνολικό πακέτοτου 2013 των 5 δις— αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες περικοπές και λύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Λισαβόνας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011.

Η κυβέρνηση του Κοέλιου έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 4,7 δις ευρώ την περίοδο 2014-2016, αναθεωρώντας ευρύτατα τις κρατικές δαπάνες, αλλά ακόμη δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για αυτές.
Στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, που ανακοίνωσε νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι «υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον σχεδιασμό των μέτρων στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δημοσίων δαπανών, που σχετίζεται με το εάν συμμορφώνονται προς την πιο πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου» της Πορτογαλίας.

Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι η πορτογαλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί 2,3% φέτος και να αναπτυχθεί 0,6%, η ίδια δηλαδή με εκείνη που είχε διατυπωθεί στο πλαίσιο της επιθεώρησης της τρόικας τον Μάρτιο, ωστόσο στις προβλέψεις γίνεται λόγος για κινδύνους λόγω των νέων μέτρων και της εύθραυστης οικονομικής προοπτικής της ΕΕ.

«Οι προβλέψεις θα επανεκτιμηθούν στον επόμενο έλεγχο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», επισήμανε.

Βάσει του προγράμματος, η Πορτογαλία καλείται να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,5% του ΑΕΠ της φέτος από 6,4% πέρυσι, κατόπιν στο 4% το 2014 και στο 2,5% το 2015. Οι διεθνείς δανειστές της Λισαβόνας χαλάρωσαν το χρονοδιάγραμμα τον Μάρτιο, δοθείσης της βαθύτερης του αναμενομένου ύφεσης, που πλέον διαρκεί τρία χρόνια.

Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή προέβλεπε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά 1,9% φέτος και ανάπτυξη 0,8% το 2014.

Οι αντιτιθέμενοι στην κυβερνητική πολιτική λένε ότι οι πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί ήδη προκάλεσαν την ύφεση κι οδήγησαν την ανεργία σε επίπεδο-ρεκόρ, που ξεπερνάει το 17%.

Οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν στην μείωση του κόστους δανεισμού της Λισαβόνας. Οι αποδόσεις των ομολόγων της συνέχισαν να μειώνονται σήμερα, με το επιτόκιο του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου να μειώνεται στο 5,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010. Εν μέρει όμως, αναλυτές απέδιδαν την εξέλιξη αυτή στην απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,50%.

Η Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε, πρώην υποψήφια πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Κοέλιου, επιτέθηκε στην πολιτική αυτή, που «επιβλήθηκε» από την ΕΕ και το ΔΝΤ, λέγοντας πως οδήγησε τη χώρα σε «μια αληθινή καταστροφή».

Στο μεταξύ δεκάδες συνταξιούχοι εισέβαλαν στη βουλή κατά την διάρκεια μιας προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το εάν πρέπει να αυξηθούν οι συντάξεις, καθώς οι κατώτερες δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ τον μήνα. Οι διαδηλωτές άρχισαν να τραγουδούν το Grandola Vila Morena, έναν ύμνο-έμβλημα της Επανάστασης των Γαρυφάλλων που ανέτρεψε την δικτατορία το 1974 και έχουν υιοθετήσει κινήματα διαμαρτυρίας. Η αστυνομία απομάκρυνε τους γηραιούς διαδηλωτές από την αίθουσα.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: