11.5.13

Πέντε λόγοι για τους οποίους οι εκλογές στο Πακιστάν είναι απρόβλεπτες...

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, Σάββατο, στο Πακιστάν είναι διαφορετικές απ' όλες όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην ασιατική μουσουλμανική χώρα.

Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι για πρώτη φορά μια...
εκλεγμένη κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της και θα παραδώσει την εξουσία σ' έναν δημοκρατικά εκλεγμένο διάδοχο. Επί δεκαετίες η πολιτική ζωή του Πακιστάν στιγματίστηκε από μια βαριά αλυσίδα στρατιωτικών δικτατοριών με κυβερνήσεις από δύο κόμματα εξουσίας : το Λαικό κόμμα του Πακιστάν (PPP) και το κόμμα της Μουσουλμανικής Λέγκας του Πακιστάν (PML-N). Τόσο το PPP όσο και το PML-N είναι κάτι παραπάνω από οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι τεράστιοι μηχανισμοί εξουσίας που παρήγαγαν αμύθητες περιουσίες για μια πολύ μικρή και προκλητικά πλούσια κυρίαρχη ελίτ. Τώρα όμως, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το βρετανικό BBC, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε λόγοι για τους οποίους αυτές οι εκλογές είναι απρόβλεπτες και, πιθανότατα, πιο δημοκρατικές.

1. Ιμράν Καν: ο αθλητής του κρίκετ που έγινε πολιτικός

Τον θεωρούσαν πολιτικό χωρίς ελπίδα, αλλά πλέον έχει γυρίσει υπέρ του το επικοινωνιακό προεκλογικό παιχνίδι. Προτού πέσει από έναν ανελκυστήρα και τραυματιστεί στη μέση του, σάρωνε όλη τη χώρα διοργανώνοντας έως και επτά μαζικές συγκεντρώσεις σε μια μέρα.

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα PTI του 60χρονου Καν θα κερδίσει αρκετές έδρες στη νέα Βουλή. Υποσχόμενος την «αλλαγή», ο πρώην αθλητής του κρίκετ αντλεί σημαντική υποστήριξη από ποικίλες ομάδες ψηφοφόρων. Η πιο ηχηροί του υποστηρικτές είναι οι νέοι, με πολλούς από αυτούς να ορκίζονται πώς η ψήφος τους θα είναι διαφορετική από των γονιών τους. Ακόμα έχει τη στήριξη όσων ελπίζουν ότι οι μέρες του σαν playboy της υψηλής κοινωνίας που ζει σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα δεν έχουν πραγματικά τελειώσει. Αλλά σημαντική είναι και η απήχηση του στη μεσαία τάξη, πολλοί ψηφοφόροι της οποίας απείχαν από τις τελευταίες εκλογές.

Η σχετική οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών αύξησε τον αριθμό των Πακιστανών κατόχων γης. Αυτοί τείνουν να είναι συντηρητικοί, αντιαμερικάνοι, ευσεβείς, εθνικιστές και αγανακτισμένοι με την διεφθαρμένη τάξη των πλουσίων.

2. 36 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι

Οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ένα καινούριο στοιχείο. Πλέον υπάρχουν 85 εκατομμύρια επικυρωμένων ψηφοφόρων. Από τις τελευταίες εκλογές η επιτροπή που ανέλαβε να ξεκαθαρίσει το εκλογικό σώμα έχει απομακρύνει 37 εκατομμύρια ονόματα ( νεκρών, διπλοεγγεγραμμένων, πλαστών εγγραφών κλπ ) και έχει προσθέσει 36 εκατομμύρια νέα ονόματα.

Φυσικά, ορισμένα πράγματα παραμένουν ίδια. Σε αρκετές περιοχές του Πακιστάν οι παραδοσιακές φεουδαρχικές και φυλετικές δομές ελέγχουν τους ψηφοφόρους. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ίσως να καθοριστεί από την πλουσιότερη επαρχία του Πακιστάν, το Πουντζάμπ. Σε πολλές εκλογικές περιφέρειες του Πουντζάμπ, σημειώνεται ανταγωνισμός και των τριών κομμάτων, του PTI, του PPP και του PML-N, γεγονός που κάνει τα αποτελέσματα αβέβαια.

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη προσδοκία ότι εθνικά κανένα κόμμα δε θα καταφέρει να κερδίσει μια συνολική πλειοψηφία και οποιοσδήποτε αναδυθεί ως ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος, θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

3. Οι Ταλιμπάν σπέρνουν τον θάνατο

Οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν που δρουν στο Πακιστάν εμφανίζονται αυτή την εποχή πιο σίγουροι από ποτέ. Στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία, το 2008, συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός και την τήρησαν. Φέτος, αντίθετα, καλούν ανοιχτά σε ανατροπή του πολιτικού συστήματος και επιτίθενται στους υποψηφίους των κομμάτων που τους ασκούν κριτική. Μέχρι τώρα, ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα να δολοφονηθούν περισσότερα από 100 άτομα σε επεισόδια πολιτικής βίας με δράστες κυρίως Ταλιμπάν.

4. Οι δικαστές τείνουν προς την ανεξαρτησία

Παραδοσιακά η δικαστική εξουσία στο Πακιστάν υπηρετεί και αθωώνει οποιονδήποτε βρίσκεται στην εξουσία.
Παρότι οι δικαστές δέχονται απειλές από εξτρεμιστικές ομάδες, εμφανίζονται πλέον πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τους πολιτικούς. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι τολμούν να αντιταχθούν σθεναρά και στο στρατό.

Η απόφαση του πρώην δικτάτορα, στρατηγού Μουσάραφ, να επιστρέψει στη χώρα έχει προκαλέσει βαθιά αναστάτωση στη στρατιωτική ηγεσία. Εμφανίζονται αναστατωμένοι ότι μπορεί να δημιουργηθεί προηγούμενο με αποτέλεσμα οι ένστολοι να δικάζονται σε αστικά δικαστήρια.

Στο παρασκήνιο ο στρατός ασκεί πιέσεις στα δικαστήρια να επιτρέψουν στο ανατραπέντα και υπόδικο δικτάτορα να εγκαταλείψει τη χώρα φέρνοντας ως δικαιολογία ότι χρειάζεται να επισκεφτεί την άρρωστη μητέρα του στο Ντουμπάι. Μέχρι στιγμής οι δικαστές αρνούνται να συμμορφωθούν.

5. Δυναμώνουν τα ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Δεν είναι μόνο οι δικαστές που δείχνουν τη δύναμή τους. Με εντυπωσιακή, λεπτό προς λεπτό, ειδησεογραφική κάλυψη, οι δορυφορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν αναδειχθεί σε βασικό παράγοντα της προεκλογικής εκστρατείας.
Έχοντας τη δυνατότητα να διαθέτουν δημοσιογράφους και συνεργεία τηλεόρασης παντού και να εκπέμπουν
ζωντανά, δυσκολέουν όποιον τυχόν επιχειρήσει να νοθεύσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Επίσης πολλοί Πακιστανοί χρησιμοποιούν πλέον τα κινητά τους τηλέφωνα για να καταγράψουν καταχρήσεις από την κυρίαρχη ελίτ. Σε πρόσφατη προκαταρκτική ψηφοφορία ένας πολιτικός μαγνητοσκοπήθηκε από κάμερα κινητού να χαστουκίζει υπάλληλο που μετρούσε τα ψηφοδέλτια. Το βίντεο επαναλαμβανόμενα στα δελτία ειδήσεων, και πολλοί απαίτησαν ο συγκεκριμένος πολιτικός να αποκλειστεί παραδειγματικά από την διαδικασία...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: