1.5.13

Ποια νέα Νέα Δημοκρατία οικοδομεί ο Σαμαράς...


«Η ΝΔ του 2013 θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή του 2009, του 2004, του 1997 και του 1974». Αυτό λένε έμπειρα στελέχη που έχουν εικόνα των σχεδίων του Αντώνη Σαμαρά για τη μετάλλαξη της ΝΔ που ...
επιχειρείται σταδιακά. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι ο Αντ. Σαμαράς προετοιμάζει, αργά και σταθερά τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα άλλο κόμμα, τελείως διαφορετικό από αυτό που ξέραμε έως σήμερα.

Στο δρόμο προς το συνέδριο θα υπάρξουν πολλές αλλαγές. Ο Σαμαράς έχει άλλη ιδεολογική υπόσταση, άλλες πολιτικές πρακτικές και εν τέλει άλλη φυσιογνωμία. Και αυτή η φυσιογνωμία θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο στο συνέδριο της ΝΔ τον προσεχή Ιούνιο.

Η τωρινή ΝΔ, παρά τα όσα λέγονται, είναι αναμφισβήτητα η ΝΔ του Αντ. Σαμαρά. Όσοι ανέμεναν ότι θα υπήρχαν θύλακες αντίστασης και διαμόρφωσης αντιπολιτευτικού κλίματος στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και ισχυροί αντιηγετικοί πόλοι, απογοητεύτηκαν.

Η ΝΔ προχωρεί χωρίς μεγάλες εντάσεις στη σταδιακή μετεξέλιξή της, αν και το κόμμα, ως μηχανισμός, δείχνει να είναι υπνωτισμένο και αδυνατεί να συμβαδίσει με το ρυθμό του Σαμαρά.

Κανείς, δεν μπορεί να πει ότι όλα είναι τέλεια, καθώς εμείς από αυτό εδώ το βήμα πολλές φορές έχουμε κριτικάρει την κομματική δομή. Σίγουρα υπάρχουν στο παρασκήνιο κάποιες επικριτικές κορόνες για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής από ορισμένους «διαφωνούντες».

Όμως κανένας από τους «αντιηγετικούς» δεν ξεπερνά τα ανεκτά όρια, κανένας δεν στρέφεται ευθέως κατά της ηγεσίας, κανένας δεν αφήνει την παραμικρή αιχμή για τον Σαμαρά. Υπάρχουν, όμως κάποιες φωνές που προσπαθούν να ακουστούν ως «αιρετικές», ενώ άλλοι έχουν επιλέξει, κυρίως μέσω των ΜΜΕ και ενόψει ανασχηματισμού, να κάνουν επίδειξη «νομιμοφροσύνης».

Γκρίνιες υπάρχουν για πολλά. Η ίδια η κατάσταση είναι πολεμική. Όμως, στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα στελέχη της ΝΔ, είτε υποστηρίζουν είτε όχι τον Σαμαρά, αναγνωρίζουν την καθολική ισχύ του.

Πέρα από την παρασκηνιακή κριτική, δεν υπάρχει διάθεση ρήξης και ως εκ τούτου αποδυναμώνεται διαρκώς το μέτωπο όσων βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι αποτελούν «ρεύμα» ή «εσωκομματική αντιπολίτευση».

Ο Σαμαράς είναι σαφής και κατηγορηματικός με έμφαση στη φράση δεν υπάρχουν τάσεις στη ΝΔ. Δίνει μεγάλη σημασία στην ουσιαστική επανίδρυση της ΝΔ και απορρίπτει τις φωνές ότι υπάρχει απομόνωση του κόμματος.

«Έχουμε στρατηγική, παίρνουμε πρωτοβουλίες και πρέπει να μιλούμε με τη φωνή της λογικής» λέει τελευταία. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν κάνουν λάθος, αλλά τους «κατανοεί»!

Βασική του πρόκληση είναι η προσπάθεια της κυβέρνησής του να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα, ώστε να απελευθερωθούν πόροι (διανομή κοινωνικού μερίσματος) που θα διατεθούν για την εκ νέου κοινωνική σύγκλιση.

Στην ουσία κανείς δεν μπορούσε διαφωνήσει με αυτές τις απόψεις ευθέως και κανείς δεν το κάνει, αν και υπάρχουν και αμφιβολίες.

Το θετικό για το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι ο Σαμαράς πορεύεται ως κυρίαρχος του παιχνιδιού και είναι εμφανές στους γνωρίζοντες ότι ο πρόεδρος της ΝΔ και Πρωθυπουργός πιστεύει ότι περισσότερο και από την«ανασυγκρότηση» του κόμματός του χρειάζεται ένας «πολιτικός πολιτισμός» που θα εκτείνεται στο σύνολο της πολιτικής ζωής.

Μάρκος Αυρήλιος
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: