18.5.13

Γ. Ομήρου: Ανεπιθύμητος ο Ντάουνερ στην Κύπρο...


«Δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, αναφερόμενος στο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που επιδόθηκε προσφάτως στις...
δύο πλευρές από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον ειδικό σύμβουλο του γγ για το Κυπριακό, το οποίο θα αποτελέσει μίαν ενδιάμεση συμφωνία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ομήρου κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σπεύσει, εγγράφως και επισήμως, να δηλώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ότι δεν τον δεσμεύουν αυτές οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που αποτυπώνονται στο έγγραφο αυτό, όπως προεκλογικώς και κατ` επανάληψη είχε δηλώσει ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στον Ειδικό Σύμβουλο του κ. Μπαν, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Ντάουνερ δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να ενεργεί ως ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, διότι έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και, συνεπώς, της αξιοπιστίας».

«Ο κ. Ντάουνερ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, «συναντήθηκε προσφάτως με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Ιωάννη Κασουλίδη) και, την ίδια ημέρα, συναντήθηκε με τον ψευδο-υπουργό εξωτερικών των κατεχομένων και προσκάλεσε τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να συναντηθούν στα κατεχόμενα».

«Αυτές οι τελευταίες ενέργειες του κ. Ντάουνερ προστίθενται σε σειρά άλλων ενεργειών του, οι οποίες οδήγησαν στο να απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και, συνεπώς, της αξιοπιστίας για να συνεχίσει να διαδραματίζει αυτόν το ρόλο του», προσέθεσε.

«Δεν είναι μόνον», συνέχισε, «η συμπεριφορά του σε σχέση με το δείπνο της 29ης Μαΐου, αλλά είναι μια συμπεριφορά που πάει στο παρελθόν και που οδήγησε και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να διαπιστώσει, με ομόφωνό της Ψήφισμα, το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή ο κ. Ντάουνερ έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να μπορεί να συνεχίσει ως ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ στο Κυπριακό».

Συνεπώς, είπε ο κ. Ομήρου, «ορθώς απεστάλη η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τη συμπεριφορά Ντάουνερ που καταμαρτυρείται σε αυτή, όμως αυτό δεν είναι αρκετό».

«Για αυτό το ορθό και επιβαλλόμενο είναι όπως ο Πρόεδρος, επισήμως και εγγράφως, να ζητήσει την αντικατάστασή του, διότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς, λόγω των έργων και ημερών του», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: