9.5.13

Ό,τι αποφασίσουν «αι βουλαί των δικαστών»...



Απορρίπτει τη μία μετά την άλλη τις ενστάσεις που υποβάλλουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, με τον πρώην υπουργό να...
σχολιάζει «Ό,τι αποφασίσουν "αι βουλαί των δικαστών"».

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε κατ΄αρχάς το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι το βασικό αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί.

Παράλληλα, απερρίφθη και η ένσταση σε σχέση με τη νομιμότητα της κλήσης του πρώην υπουργού αλλά και αυτή που επικαλούνταν εκκρεμοδικία, με τη δικαιολογία ότι η Βουλή δεν άσκησε δίωξη.

Ακόμη απερρίφθη και η τρίτη ένσταση περί ακυρότητας του κατηγορητηρίου, την οποία οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν στηρίξει στο γεγονός ότι για τα εξοπλιστικά συστήματα TOR M1 δεν έγινε προκαταρκτική εξέταση. Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση ως απαράδεκτη.

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε ακολούθως να απορριφθεί και η ένσταση που είχε κατατεθεί από την υπεράσπιση της Βίκυς Σταμάτη.

Να θυμίσουμε ότι χθες, ο Αλέξης Κούγιας που υπερασπίζεται την κ. Σταμάτη υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου με το σκεπτικό: «το όποιο ξέπλυμα χρήματος αν έγινε, έγινε στην Ελβετία και μάλιστα το 2000, όταν ούτε η Ελβετία δεν είχε θεσπίσει τον νόμο για τη δίωξη αλλοδαπών για αυτό το αδίκημα. Κάτι που έγινε το 2005».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δικαστηρίου οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου ανέπτυξαν το νομικό σκεπτικό, βάσει του οποίου το βασικό αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί. Δεν υφίσταται με άλλα λόγια αξιόποινη πράξη, από τη στιγμή που παρήλθε η αποσβεστική προθεσμία και η Βουλή δεν άσκησε δίωξη για δωροδοκία, αδίκημα το οποίο θα επέσυρε και τη δίωξη για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

«Αξιώνουμε δίκαιη δίκη», τόνισε ο κ. Κοτσαλής, επαναλαμβάνοντας το σταθερό αίτημα για κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ. «Ο πολίτης πρέπει να φοβάται τον νόμο ή τον δικαστή; Επιθυμούμε την αναζήτηση της αλήθειας, της πλήρους αλήθειας, όχι της κατακερματισμένης, της αλήθειας του ενός ενόχου».

Ωστόσο χθες υπήρξε και η πρώτη απόφαση των δικαστών που αφορούσε στην παραμονή της πολιτικής αγωγής στη δίκη, τονίζοντας ότι είναι παραδεκτή και νόμιμη η διεκδίκηση χρημάτων για την ικανοποίηση του Δημοσίου από τους κατηγορουμένους που μείωσαν το κύρος και την αξιοπιστία του.


crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: