19.5.13

Κύπρος: Αποδέχονται το μνημόνιο, αλλά ήθελαν δημοψήφισμα...




Δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Σημερινή» εμφανίζει την κυπριακή κοινωνία να αποδέχεται (60%) τη λύση του μνημονίου ως τη μοναδική για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας και την...
παραμονή στην Ευρωζώνη ως την πιο ορθή επιλογή (70%) για την Κύπρο. Παράλληλα οι πολίτες εκφράζουν δυσφορία για τα κόμματα, αναδεικνύοντας στην πρώτη θέση τον «κανένα».

Το 60% δηλώνει ότι συμφωνεί με την έγκριση του μνημονίου από τη Βουλή, ενώ τρεις στους δέκα τη θεωρούν λανθασμένη επιλογή. Το 56%, πιστεύει ότι ορθώς δεν διενεργήθηκε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, ενώ τέσσερις στους δέκα πολίτες θα επιθυμούσαν τη λήψη απόφασης διά της έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας.

Το 70% πιστεύει πως είναι καλύτερη για την Κύπρο η παραμονή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ δύο στους δέκα προκρίνουν την εγκατάλειψη του ευρώ και την επιστροφή στη λίρα.

Έξι στους δέκα πολίτες αποδίδουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την είσοδο της Κύπρου στο Μνημόνιο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ενώ ελάχιστοι επιρρίπτουν την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση και τον Νίκο Αναστασιάδη. Ένα 16% καταλογίζουν τη μεγαλύτερη ευθύνη στις τράπεζες, ενώ μόλις το 5% θεωρεί ότι ευθύνεται η Κεντρική Τράπεζα, αν και τόσο ο νυν όσο και ο πρώην διοικητής βρέθηκαν αρκετές φορές «στο μάτι του κυκλώνα», αναφορικά με τους χειρισμούς τους.

Οριακό θετικό πρόσημο λαμβάνουν οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη στην οικονομία, λαμβάνοντας έγκριση από τέσσερις στους δέκα, ενώ απορρίπτονται από έναν στους τρεις. Το 26% αρνείται να τοποθετηθεί.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο πολιτικός αρχηγός για τον οποίο καταγράφεται η υψηλότερη θετική άποψη ανάμεσα στους πολίτες, ποσοστό που για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη φτάνει στο 45% και για τον εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη στο 42,1%. Λιγότερες θετικές γνώμες, 18%, συγκεντρώνει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού.

Αναφορικά με το Κυπριακό, επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου θα επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο επίλυσής του. Ωστόσο, δύο στους δέκα Κυπρίους πολίτες εκτιμούν πως η κατάσταση της οικονομίας δεν θα επηρεάσει τον τρόπο επίλυσης του εθνικού ζητήματος.

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία LS Prime Market Research & Consulting Ltd. Ήταν Παγκύπρια με δείγμα 800 άτομα , 18 ετών και άνω, με δομημένου τύπου ερωτηματολόγιο και τηλεφωνικές συνεντεύξεις και ενέχει στατιστικό σφάλμα (+/-)3,5%.

ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: