6.5.13

Συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα....

O Ν.Αναστασιάδης καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ (φωτό:AFP)

Για απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Λευκωσίας-Τελ Αβίβ μίλησε ο Νίκος Αναστασιάδης
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυπριακή κυβέρνηση από τις...
μέχρι τώρα επαφές του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης εργασίας στο Ισραήλ, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε πλήρη διάθεση για συνεργασία και φαίνεται να υπήρξε πρόοδος στα θέματα της ενέργειας, τόσο στο θέμα των υδρογονανθράκων, όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος, με την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των δύο χωρών. Ενδεικτικό είναι ότι στις συνομιλίες με τον κύπριο πρόεδρο έλαβαν μέρος και σημαντικά ισραηλινά στελέχη από τον κλάδο της ενέργειας.
O Ν.Αναστασιάδης καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ (φωτό:AFP) Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις συνομιλίες του με τον Βενιαμίν Νετανιάχου απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Λευκωσίας-Τελ Αβίβ. «Εγκαινιάσαμε ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. Πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο άντρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν προτάσεις που οδηγούν στη χάραξη κοινών στρατηγικών επιλογών, καθώς και στόχων που υπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή.
«Μεταξύ άλλων επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων. Επιπλέον συμφωνήσαμε στην ενεργοποίηση αδρανών συμφωνιών και στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συμφωνιών που εκκρεμούν σε θέματα υγείας, έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτισμού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο πρόεδρος είπε ότι ενημέρωσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Κύπρου, επεξηγώντας παράλληλα πως παραμένει δεσμευμένος στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, είπε ο κ. Αναστασιάδης, επέδειξε πλήρη κατανόηση και επανέλαβε τις παραδοσιακές θέσεις αρχών της χώρας του στο Κυπριακό. Επαναβεβαίωσε παράλληλα ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο.
Η συζήτηση περιστράφηκε και στις ανησυχητικές τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στο θέμα της Συρίας και τον κίνδυνο που ενέχει ενδεχόμενη επέκταση και διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. «Υπήρξε κοινή πεποίθηση για την ανάγκη όπως το Ιράν εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: