15.5.13

Απροστάτευτα τα θύματα της ρατσιστικής βίας...



Την περασμένη Κυριακή ο επικεφαλής του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επισήμανε στην...
«Κ.Ε.» πως για να περιοριστεί η ατιμωρησία των ενόχων ρατσιστικών εγκλημάτων πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
«Να προβλεφθεί ρητά», δηλαδή, «με νομοθετική ρύθμιση, η αναστολή της κράτησης και απέλασης των θυμάτων ή μαρτύρων που προβαίνουν σε καταγγελία, σε συνδυασμό με τη χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, για το διάστημα που απαιτείται μέχρις ότου εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση στην ποινική δίκη κατά του υπαιτίου».

Επιβεβαίωση

Την Τρίτη λίγο έλειψε να επιβεβαιωθεί. Ο 14χρονος Αφγανός, που έπεσε θύμα άγριας ρατσιστικής επίθεσης στην πλατεία Αμερικής, στο κέντρο της Αθήνας, τη Δευτέρα του Πάσχα, λίγο έλειψε να κρατηθεί προσωρινά και να απελαθεί από τους αστυνομικούς που πήγαν να του πάρουν κατάθεση στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου, επειδή δεν είχε άδεια παραμονής.

Αυτό τελικά δεν συνέβη, χάρη στην παρέμβαση των πρώτων και του επικεφαλής του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργου Τσαρμπόπουλου.

«Η σκέψη που πέρασε από το μυαλό των αστυνομικών θεωρείται ούτως ή άλλως αδιανόητη, καθώς πρόκειται για ανήλικο που προστατεύεται από το νόμο και αυτό που προέχει είναι η προστασία του, ακόμη και αν δεν είχε πέσει θύμα ρατσιστικής επίθεσης», όπως επισημαίνεται.

Μάλιστα χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε πως το παιδί δεν πρόκειται να συλληφθεί ή να απελαθεί και πως έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την επανασύνδεση με την οικογένειά του, και συγκεκριμένα τη μητέρα και τον αδελφό του, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελβετία. «Οι θρασύδειλοι που αντιγράφουν μεθόδους της μαφίας χτυπώντας μεμονωμένους μετανάστες, ακόμη και 14χρονα παιδιά, θα βρουν απέναντί τους το μαχόμενο υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κράτος δικαίου, αλλά και την κοινή συνείδηση των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο Ν. Δένδιας.

Ο ανήλικος βρίσκεται στους Γιατρούς του Κόσμου και υποβάλλεται σε εξετάσεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς, εκτός από τα 30 ράμματα στο πρόσωπό του, έχει κάταγμα ρινικού οστού και πιθανότατα και άλλες κακώσεις.

Μετά την έκταση που έλαβε το περιστατικό της άγριας κακοποίησης, τελικά χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή για πλήρη διερεύνηση του θέματος από την υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με όσα είπε το 14χρονο παιδί, η επίθεση σημειώθηκε στις 6 Μαΐου από τρία άτομα, οι οποίοι φορούσαν μαύρες μπλούζες με χαρακτηριστική στάμπα. Αρχικά ρώτησαν τον ανήλικο από πού είναι και αν έχει χαρτιά για να βρίσκεται στην Ελλάδα. Οταν τους είπε Αφγανιστάν, ο ένας τον κλότσησε και τον έριξε στο δρόμο. Τότε τον χαράκωσαν στο πρόσωπο με σπασμένο μπουκάλι.

Με αφορμή την πρωτοφανή επίθεση, ανακοίνωση εξέδωσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. «Η αποθράσυνση της ακροδεξιάς είναι αποτέλεσμα της ασυλίας που απολαμβάνουν οι ρατσιστικές συμμορίες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. «Οι νεοναζί δικάζονται στη Γερμανία για δολοφονικές επιθέσεις μεταναστών. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας Ελληνας», θυμίζει το ΠΑΣΟΚ.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: