21.5.13

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παριστάνει τον Κινέζο...



Οι δηλώσεις στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και να συζητήσουμε πάνω στα φλέγοντα προβλήματα των...
μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δέχθηκαν μια σφοδρότατη επίθεση από τις μνημονιακές πολιτικές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, εάν δεν τονωθεί η ζήτηση στην αγορά, αν δεν καταργηθούν τα προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης, αν δεν καταργηθούν οι μνημονιακές πολιτικές, δεν πρόκειται να αναστηλωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και η καταρράκωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας, σημαίνει διόγκωση της ανεργίας, ταυτόχρονα όμως σημαίνει και συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης για πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, αν συνυπολογίσουμε δηλαδή και τις οικογένειες των μικρομεσαίων επαγγελματιών που σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα οι περισσότεροι εξ αυτών ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές να πληρώσουν και άρα δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ούτε συνυπολογίζονται στην ανεργία, ούτε μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας οι περισσότεροι εξ αυτών, γιατί το επίδομα είναι συνδεδεμένο με τις ασφαλιστικές εισφορές.



Υπ΄ αυτή την έννοια εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για το μεγάλο θέμα της βιωσιμότητας του Οργανισμού Ασφάλισης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Μια συζήτηση που ούτως ή άλλως πρέπει να ανοίξει συνολικά για το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παριστάνει τον Κινέζο όταν το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση κι όταν είναι δεδομένο ότι, αν συνεχιστούν τα πράγματα χωρίς άμεσες παρεμβάσεις, θα μας φέρουν νέα μέτρα μείωσης συντάξεων στις ήδη μειωμένες συντάξεις.

Χθες εμείς καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη δέσμη δώδεκα προτάσεων για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης γενεών, είναι ζήτημα αντίληψης για το τι είδους κοινωνία θέλουμε.



Επιπλέον, άμεση προτεραιότητα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το θέμα της ρευστότητας. Χωρίς ρευστότητα στην αγορά δεν μπορούν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τον Τειρεσία να καταγράφει τη μεγάλη πλειοψηφία πλέον των επιχειρηματιών και με τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται αλλά να μη δίνουν κεφάλαια στην αγορά, δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική.

Εμείς προτείναμε την ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού, αναπτυξιακή τράπεζα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κυρίως όμως προτείνουμε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνοδευτεί με ένα νέο πρόγραμμα μερικής διαγραφής δανείων και σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να τονωθεί η αγορά αλλά και να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα, διότι ανακεφαλαιοποίηση με κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να είναι ανακεφαλαιοποίηση η οποία θα δώσει προοπτική στο τραπεζικό σύστημα.



Τέλος, πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δοθούν καίριες απαντήσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα και η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της. Τα προβλήματα που τίθενται με δραματικό τρόπο από την κοινωνία έχουν σαφές ταξικό πρόσημο. Όταν ο μικρομεσαίος φορολογείται με 33% φόρο πάνω από 50 χιλιάδες ευρώ εισόδημα, αλλά οι ανώνυμες επιχειρήσεις με 10%, όταν ο μικρομεσαίος στενάζει αλλά η πολιτική που ακολουθείται είναι πολιτική ευνόησης των Mall και ζητείται επιπλέον και η εργασία την Κυριακή για να ενισχυθεί ο τζίρος των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, αλλά να καταρρεύσουν οι μικροί, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της, να είναι με το μεγάλο κεφάλαιο, να είναι με αυτούς που έχουν κέρδη και να αφήνει στο έλεος όλους όσους στηρίζουν την πραγματική οικονομία αλλά σήμερα δεν έχουν κέρδη. Με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι εχθρική η κυβέρνηση.



Εμείς στηρίζουμε τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας, ταυτόχρονα όμως στηρίζουμε και τη συμμαχία της μισθωτής εργασίας με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διότι αυτή η συμμαχία είναι που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και να ανοικοδομήσει την ελληνική οικονομία.



_________________



Καββαθάς Γεώργιος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΒΕΕ): Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο, τον κ. Τσίπρα. Θέσαμε τα θέματα που αφορούν την επαναφορά της νομοθεσίας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που για μας είναι ουσιαστικό στα πλαίσια της λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων. Μιλήσαμε για το ασφαλιστικό που είναι φλέγον θέμα. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, θα πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης και επανεργοποίηση των 350 χιλιάδων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων οι οποίοι σήμερα είναι ανασφάλιστοι και είναι μια κρίσιμη μάζα για να μπορέσει αυτός ο Οργανισμός να βρει άμεσα πόρους.

Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο για την προσπάθεια που κάνουμε στο πλαίσιο της αναπτυξιακής τράπεζας μαζί με τις συνεταιριστικές τράπεζες και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, όπως επίσης τα θέματα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, το άνοιγμα των Κυριακών.

Το κλίμα ήταν καλό. Νομίζω ότι σε πάρα πολλά σημεία υπάρχει ταύτιση απόψεων. Αυτό που προέχει είναι η κοινωνική συνοχή, ο κίνδυνος που υπάρχει σήμερα της διάρρηξής της, γιατί η οικονομική κρίση τείνει να γίνει, αν δεν έχει γίνει, ανθρωπιστική.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: